Egészség

Szívinfarktus megelőzése: 5 lépés az öröklődő hajlam csökkentésére

A szív az ember motorja. A legkisebb zavar is az életünkbe kerülhet. Íme néhány módszer, hogy minél tovább élhessünk egészséges szívvel.

Apáról fiúra…

Akiknél a családban már előfordult hirtelen haláleset, vagy nagyobb fizikai esetleg lelki terhelésnek vannak kitéve, annak érdemes rendszeresen részt venni szív- érrendszeri szűrővizsgálaton, ha nincs semmilyen panaszuk, akkor is.

Az apróságok is számítanak!

Figyeljünk a jelentéktelennek tűnő panaszokra is, mint a fáradékonyság, a leromlott teljesítőképesség, légszomj, szívdobogásérzés.

Magas vérnyomás, magas koleszterin

A magas vérnyomás mintegy megkétszerezi az infarktus gyakoriságát, mint ahogy a magas koleszterinszint is, mert az erek elmeszesednek, ahogy a koleszterin lerakódik az érfalakba.

Ciki a cigi

A dohányzás vezető kockázati tényező. Napi 10-12 cigaretta elszívása kétszeresére növeli az infarktus esélyét. Nemcsak a nikotin ártalmas, hanem a dohányfüstben található szén-di-oxid, szén-monoxid és más égéstermékek is elősegítik a trombózis kialakulását is.

Egészséges életmód

A cukorbetegség, a mozgáshiány és az elhízás is fokozzák az érelmeszesedés kockázatát. A rendszeres testmozgás hatására csökken a nyugalmi vérnyomás, és kisebb az elhízás kockázata is.

Fotó: fotolia