Ezotéria

Tisztít, gyógyít és szerelmet hoz a tűz ereje: így használja ki az ősi mágiát

A tűz a négy őselem egyike. Építhet és rombolhat, a varázslatokban pedig évezredek óta segítségül hívják erejét.

Ma is alkalmazzák őket

„Könnyen megégetheted magad” – tartja a mondás, a magyar szerint nem jó játszani a tűzzel, és a tűz akkor ég, ha raknak rá. Lapunk állandó ezoterikus szakértője, Melitta lélekgyógyász a tűzzel kapcsolatos hiedelmeket, varázslatokat gyűjtötte csokorba. Azt mondja, saját maga is kipróbálta őket, sőt, a legtöbbet eldugott kis falvakban a mai napig alkalmazzák.

„A tűz elemét – amelyet mindig a vörös szín hordoz magában –, sokféleképpen hívhatjuk segítségül a mindennapjainkban. A lángokat a szenvedély, szerelem felkorbácsolására, tisztításra, de akár a betegség elűzéséhez is alkalmazhatjuk” – mondja Melitta.

Hogy jöjjön a szerelem…

Kis falvakban a lányok a mai napig végzik azt a varázslatot, amellyel igyekeznek hamarabb
magukhoz csalogatni jövendőbelijüket.

„Fontos, hogy ne egy konkrét személyre gondoljunk, hanem kérjük a fentiektől azt az embert, aki boldoggá tehet minket – javasolja Melitta. – Ehhez úgynevezett kívánságcetliket írtak, amely a vágyott személy tulajdonságait tartalmazta. És mielőtt meggyújtották volna a tüzet, amibe a papírosokat dobták, egy méhviasz gyertya lángjával, fejtől lefelé, spirál alakban végigfüstölték a testüket, hogy megtisztítsák önmagunkat.”

Ha kialudt a tűz, egy izzó parazsat válasszunk ki, és fanyelű késsel görgessük, miközben a következő varázsigét mondjuk el: „Tűz, láng, parázs, égesd a szerelmemet, gyújts benne szenvedélyt, égess el útjából minden akadályt, hogy imádottam, rendeltem mielőbb rám találjon.”

Ettől a varázslattól remélték, hogy az az ember, akit a sors nekik rendelt, hamarabb rájuk talál.

Gyógyítás, betegség elűzése

„Több helyen alkalmazták a fájdalmak elűzésére, hogy egy kendőt kötöttek a szúró, égő testrészre, majd azt később tűzbe dobták. Ez a szokás ismert úgy is, hogy fára kötötték, ám itt fennáll a veszélye, hogy esetleg valakinek megtetszik a ruhadarab, és hazaviszi magához, a fájdalommal együtt. Ha azonban elégetjük a kendőt, visszaadjuk a négy őselem egyikének, és miközben mi végre búcsút vettünk tőle, nem kell aggódnunk, hogy valaki más átveszi tőlünk.”
Szabolcs megyében még ma is szokás, hogy durvára őrölt kukoricadarát dobtak
a tűzbe, majd a füstbe álltak, hogy letisztítsák magukról a betegségeket. (Járjunk el óvatosan; ne álljunk túl közel a tűzhöz, és a füstöt se lélegezzük be!) Gyakran azzal is sokat tehetünk, ha a beteg mellett gyertyát gyújtunk. Ne legyen rossz érzésünk ezzel kapcsolatban; nem a gyászt jelenítjük meg, hanem a tűz betegségűző erejét.

Távozz, negatív energia!

A negatív energiák elűzésére a tűz erejét már a sámánok is használták. Mi magunk is – amikor füstölőt vagy gyertyát gyújtunk otthonunkban – tudat alatt ezt az ősi tudást hívjuk újra életre. „Ha úgy érezzük, hogy szükségünk van erősebb tisztításra – például beteg volt a családban, rossz dolgok történtek velünk, vagy egyszerűen úgy érezzük, hogy valami miatt negatív energiák szűrődtek be az otthonunkba –, ne csak egyszerűen tüzet gyújtsunk, hanem vágjunk apróra zsályát, vagy vegyünk néhány babérlevelet, és azt dobjuk a tűzre. A fűszerek illata elűzi a rossz erőket.”

Rosszat akar nekem?

Előfordul, hogy olyan embert kell beengednünk a házunkba, akiről pontosan tudjuk, hogy nincs jóindulattal irántunk. Ilyenkor egy különleges jóseszközzel megtudhatjuk, mire számíthatunk tőle.

„Ezt a módszert már nagyanyáink is alkalmazták – avat be minket Melitta. – Amikor egy rosszindulatú nagynéni, gonosz szomszédasszony látogatására lehet számítani, dobjunk tűzbe egy marék sót – a régiek a sparhert tüzébe dobták –, és figyeljünk, mennyit pattog a tűzben a só. Ez jelzi, hogy milyen negatív velünk szemben az illető; ha csak néhány, apróbb koppanást hallunk, nem kell aggódunk, de ha valóságos tűzijáték alakul ki, bizony miután kitette végre a lábát, nem árt egy tértisztítás zsályával vagy babérlevéllel.”

Fotó: Istock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete