Ezotéria

A kívánságok vára és a szépség vize: lengyel legendák nyomában egy szellemlakta országban

Ha hiszünk a legendákban és a gyógyító energiák erejében, keressük fel Lengyelország több ezer éves városait. Misztikus utazás a Visztula völgyében…

A szerelem városa

A Visztula völgyében, a folyó partján van egy kis város, Chelmno, amit a helyiek a szerelem városának neveznek. Nem véletlen: az 1200-as évekből fennmaradt, gótikus nagytemplomukban a legenda szerint Szent Bálint szívének egy darabját őrzik – az épület egyik, gigantikus, díszes oszlopában állították ki az urnát. A hiedelmek szerint, ha valaki szerelmi bánatában oda zarándokol, és elmeséli történetét a szent helyen, feloldozást kérve, a párkapcsolati élete rövid időn belül helyrejön. Évente, – különösen Valentin-nap tájékán – több ezren látogatnak Chelmo gótikus templomába, hogy szerelmük áldást nyerjen. Ilyenkor az egész város rendezvényekkel ünnepel a szeretet és a szerelem jegyében. Házasságot kötni is gyakran érkeznek párok a Szent Bálint földi maradványait őrző, 2500 éves városba.

A szépség vize

A pomerániai vajdaság fővárosa, a régió központja Bydgoszcz, amit Lengyelország Velencéjének is neveznek. A városon ugyanis keresztülfolyik a Brda, és a sajátos építkezésnek köszönhetően a folyó és a csatorna partján is úgy tűnik, mintha a házak a vízben állnának. A Brdának is megvan a maga sajátos legendája: a középkorban sok-sok súlyos bőrbetegség tombolt, és az írásos emlékek szerint, aki néhányszor megfürdött a folyó vízé-ben, annak múlni kezdtek a tünetei, mígnem végül teljesen meggyógyult. A hiedelmek azt mondják, a folyó vize szépíti és fiatalítja a bőrt, így az arra járó turisták, de még a helyiek is kezet, arcot mosnak benne olykor.

A kívánságok vára

Észak-Lengyelország egyik legismertebb vára Golub-Dobrzyn. A festői szépségű dombon álló hatalmas épület nemcsak arról híres, hogy rendezvényeivel a mai napig őrzi a középkor lovagi tornáinak emlékét, hanem arról is, hogy a kastély egyes pontjain különös, pozitív, teremtő energiák uralkodnak. A vár az 1600-as években hét esztendőn át volt a jóságáról híres Anna hercegnő, II. Auguszt lengyel király testvérének rezidenciája. A nagyteremben, ahol a lakomákat rendezték, az egyik falban kialakítottak egy elfüggönyözött pihenőszobát, ahová Anna olykor elvonult imádkozni vagy épp pihenni.

A kis helyiség megtelt a hercegnő szeretetével, teremtő gondolataival, ami az ott jártak szerint különös hangulatot hagyott maga után. A legenda szerint, ha valaki Anna kis hálófülkéjébe lépve kíván valamit, a vágya teljesül.

A szellemjárta falu

A túlvilági életre kíváncsiak gyakorta látogatnak Biskupinba és környékére. A Krisztus előtti időkből fennmaradt kicsiny falucska túlélt nagy csatákat, egy része pedig az eredeti állapotában – igaz, némi restauráció után – várja a látogatókat. A vendégek nappal a kis félszigetre épült, több ezer éves csupa fából és nádból álló épületegyüttest csodálhatják meg, éjjel pedig – ha elég bátrak hozzá – átengedhetik magukat a legenda szerint ma is ott kóborló lelkek, szellemek hangjainak. Az annak idején ott élt emberek szívükkel-lelkükkel őrizték a falut, mint a béke kicsiny szigetét, amikor a közelben háborúk dúltak. Arrafelé úgy tartják, ezek a nyugtalan lelkek ma is ott kóborolnak az épületek között.

Fotó: shuttestock, profimedia