Konyha Otthon

Nem vicc: minden évben lop, aki a háza előtt termő gyümölcsöt leszedi

Hiába ültetjük mi a fát, egyáltalán nem biztos, hogy a rajta termő szilvából is mi főzünk majd lekvárt. Az ingatlanunk előtti zöld területtel és járdával kapcsolatban jó néhány kötelességünk van, jogunk azonban hivatalosan szinte semmi.

Kötelességek, jogok nélkül

Azzal kapcsolatban, hogy milyen feladataink vannak a házunk előtti járda, zöld sáv karbantartásával, általában az adott önkormányzat rendelete az irányadó.

„Főszabályként elmondhatjuk, hogy az ingatlan-nyilvántartás szerinti belterületi földrészletet – például az ingatlan előtti járdát vagy a járda és az úttest közötti zöld szakaszt – az adott közterülettel határos ingatlan tulajdonosa köteles karbantartani – magyarázza dr. Izsák Orsolya ügyvéd. – Mindezt úgy, hogy maga a terület az önkormányzat tulajdonában van.”

Társasház, üzlet

Az egyértelműnek tűnik, hogy egy család tulajdonában lévő ház előtt az ő felelősségük, hogy a járdát, illetve a járda melletti zöld sávot karbantartsák. De mi a helyzet a társasházakkal?

„Ebben az esetben a társasházé a felelősség, de természetesen megbízhatnak gondnokot, kertészt – mondja dr. Izsák Orsolya. – Speciá­lis a helyzet, ha a ház aljában valamilyen üzlet, vendéglátóipari egység működik. Ilyenkor a járda, a zöld terület gondozásának feladata a bolt üzemeltetőjéé, nem a társasházé.”

Egyre többször látni arra is példát, hogy a társasház előtti földes részt virággal ültetik be a lakók. „Mivel ez beletartozhat az állagmegóvás, karbantartás kategóriájába, amely ráadásul szebbé is teszi a ház környezetét, ez ellen nem emelhet szót az önkormányzat. Ha azonban paradicsom- vagy paprikatövekkel ülteti tele, annak termésére már igényt tarthatna, hiszen a haszon a tulajdonosé, azaz az önkormányzaté.”

Mivel a járda közterület, ezért nem lehet lezárni, akadályokat felállítani rajta. A köveket, gumiabroncsokat, kis kerítéseket elhelyező lakók egyes önkormányzatoknál ezzel a közösségi együttélés súlyos megsértését, azaz szabálysértést követnek el, amiért akár 500 ezer forintos pénzbírságot is kiszabhatnak.

Hull a szilva a fáról…

A kertvárosokban gyakran előfordul, hogy a tulajdonos a ház elé gyümölcsfát ültet. Meglepő, de szakértőnk szerint a termés nem őt illeti meg.

„Gyakori a felháborodás, ha a házunk előtti fa termését idegenek megdézsmálják. Ebben az esetben azonban semmivel több jogunk nincsen, mint aki az éj leple alatt szüretelt. A fa ugyanis közterületen, azaz az önkormányzat területén áll, ezért annak haszna – a gyümölcs – a hivatal tulajdona. Így, ha minden évben le szoktuk szedni a termést, valójában lopunk. A megfelelő eljárás ilyenkor az lenne, ha a helyi önkormányzat vagyonkezelő osztályától kérnénk írásban engedélyt, hogy gondoskodjon a termés szüreteléséről, ellenkező esetben az állagmegóvás miatt mi magunk tennénk ezt meg.”

A fa termése hivatalosan akkor is az önkormányzat tulajdona, ha mi magunk ültettük a növényt.

És ha kivágnám?

A közterületen lévő fát – még akkor is, ha mi magunk ültettük – csak az önkormányzat engedélyével vághatjuk ki. Ebben az esetben a polgármesteri hivatal munkatársa helyszíni szemlén ellenőrzi, hogy a fát valóban ki kell-e vágni. Csak az engedély birtokában lehet a fűrészt munkára fogni.

Felelősséggel tartozunk

A házunk előtti közterülettel kapcsolatban még jó néhány kötelességünk van. Ezek közül néhány:

  • síkosságmentesítés,
  • a kutyaürülék eltávolítása,
  • a gyomnövények nyírása,
  • a bokrok, fák metszése.

Többek között azzal kapcsolatban is nekünk kell intézkednünk, ha a házunk előtti fa korhadni kezd. Ha ugyanis egy szél kidönti, és emiatt kár keletkezik, vagy személyi sérülés, azért minket terhel a felelősség.

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete