Édes-savanyú sütőtök-krémleves pirított csicserivel
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg sütőtök
• 10 dkg póréhagyma
• 2-3 cm-es friss gyömbérdarab
• 2 evőkanál olívaolaj
• étolaj
• kb. 1,2 liter zöldséglé
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 dl natúr joghurt
• 3 evőkanál méz
• 1 teáskanál csilikrém
• 1 db citrom
• 25 dkg főtt, konzerv-csicseriborsó
• 3 evőkanál közel-keleti fűszerkeverék (pl. zatar), só
Elkészítés:
1. A megpucolt, felkockázott tököt, a felkarikázott póréhagymát és a reszelt gyömbért 5-7 percig pároljuk az olajok keverékén. Felöntjük a zöldséglével, és lefedve 20 perc alatt puhára főzzük.
2. Beletesszük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összeturmixoljuk, hozzáöntjük a joghurtot. Mézzel, csilivel, citromlével ízesítjük, és összeforraljuk a levest.
3. A csicseriborsót szűrőben átmossuk, majd lecsepegtetjük. Konyhai papírtörlőre is tehetjük száradni. Serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, majd a csicserit. Nagy lángon átpirítjuk, közben megsózzuk. A leves tetejére szórva tálaljuk.
Fűszeres lencseegytál zöldségekkel, tofuval
Hozzávalók 8 adaghoz:
• 1 fej vöröshagyma
• 3-2 cm-es friss gyömbérdarabka
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál curryfűszer
• 3-4 szál szárzeller
• 15 dkg sárgarépa
• 15 dkg cukkini
• 15 dkg kelbimbó
• 25 dkg száraz lencse
• 10 dkg gersli
• 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) vagy koktélparadicsom
• 3 dl paradicsomszósz
• 1 teáskanál csilikrém
• fél lime
• só, frissen őrölt bors, olaj
• 30 dkg tofu
• 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. Nagy lábosban az olajon együtt dinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát a reszelt gyömbérrel, a zúzott fokhagymával és a curryfűszerrel. Hozzáadjuk a szintén apróra kockázott szárzellert és a sárgarépát, a cukkinit, a felezett kelbimbókat, a legalább 2 órára beáztatott, majd leszűrt lencsét és a gerslit. 3-4 percig dinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi a keveréket ellepi, és lefedve 20 percig főzzük. Ha kell, közben pótoljuk a vizet. Belekeverjük a hámozott paradicsomot és a paradicsomszószt. Közben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csilit. Összeforraljuk a ragut, és lime-lével csepegtetjük.
2. A szeletelt tofut tálalás előtt olajjal kent, forró kontaktgrillben vagy serpenyőben ropogósra sütjük, és felcsíkozva együtt tálaljuk a főzelékkel.
Mákos-narancsos tekert kalács
Hozzávalók 8 adaghoz:
• 35 dkg liszt
• 1 evőkanál porcukor
• 1,5 dl tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 db tojás + 1 tojás a kenéshez
• 10 dkg vaj vagy margarin
a töltelékhez:
• 20 dkg darált mák
• 10 dkg cukor
• 2 dl tej
• 2 db közepes méretű bio narancs
• csipet só
Elkészítés:
1. A lisztet nagy méretű dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a langyos tejben elkevert élesztőt, a tojást és a lágy vajat. A tésztát egyneműre dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.
2. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.
A mákot és a cukrot egy lábosban összekeverjük, hozzámerjük a tejet, majd 20 percig főzzük. A narancsokat meghámozzuk, botmixer táljába tesszük, hozzáadjuk fél narancs héját is, és a botmixerrel pürésítjük. A narancspépet elkeverjük a máktöltelékkel, és félretesszük.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vékonyan kinyújtjuk. Teljes felületén vékonyan megkenjük a teljesen kihűlt máktöltelékkel, majd feltekerjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. Felvert tojással megkenjük, és 40 percig hagyjuk pihenni.
4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 40-45 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
Képek: Vrábel Kriszta, Adobestock