Konyha

Egyszerűen nagyszerű: olcsó és kiadós ételek mentik meg a januárt

Az ünnepi bőséget követően sem a gyomrunk, sem a pénztárcánk nem bánja, ha kíméletesek vagyunk vele. De ettől még készíthetünk finomakat!

Szalonnás töltött gombafejek

HOZZÁVALÓK:
• 50 dkg óriás csiperke
• 25 dkg túró
• 15 dkg kolozsvári szalonna
• 1 dl tejföl
• 1 db tojás
• só, bors
• pirospaprika
• 1 csokor petrezselyem
• napraforgóolaj

1. A sütőt 230 fokra előmelegítjük. A gombákat megmossuk, a tönkjüket kivesszük, és egészen apróra vágjuk. A felkockázott hagymát a szintén kockázott szalonnával együtt puhára dinszteljük, beletesszük az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá pirospaprikát, majd puhára pároljuk.
2. Levesszük a tűzről, elkeverjük a túróval, a tojással, az aprított petrezselyemmel.Megsózzuk, megborsozzuk a tölteléket.
3. A gombafejeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megspricceljük őket olajjal, megsózzuk a kalapok belsejét, majd beletöltjük a tölteléket. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Kukoricás, krémsajtos melegszendvics

Hozzávalók:
• 25 dkg morzsolt, főtt kukorica (konzerv)
• 5 dkg piros színű paprika
• 10 dkg újhagyma vagy póréhagyma
• 5 dkg füstölt sajt
• 20 dkg natúr krémsajt
• só, frissen őrölt bors
• 1 db tojás
• 4 db hot dog kifli

1. A krémsajtot elkeverjük a tojással, és sóval, borssal ízesítjük. A piros színű paprikát felkockázzuk, a kukoricát lecsepegtetjük, az újhagymát vagy póréhagymát felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük. Mindet elkeverjük a krémsajttal.
2. A sütőt 250 fokon vagy grill fokozaton előmelegítjük, a kettévágott kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, szétosztjuk rajtuk a melegszendvicskrémet, majd pirosra sütjük.

Petrezselymes-fokhagymás diós tészta

Hozzávalók:
• 50 dkg spagetti
• 10 dkg dió
• 1 csokor petrezselyem
• 1 csokor bazsalikom
• 1 gerezd fokhagyma
• 1,5 dl extra szűz olívaolaj
• só
• 5 dkg kemény sajt (parmezán)

1. A tésztának egy nagy lábosban vizet forralunk, és megsózzuk.
2. A diót, a friss zöldfűszereket, a fokhagymát és az olívaolajat a lereszelt sajttal együtt botmixer keverőtáljába tesszük, és krémesre turmixoljuk, majd ízlés szerint megsózzuk.
3. A tésztát a közben felforrt lobogó vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, elkeverjük a diópesztóval, és azonnal tálaljuk. Ha nem kapunk parmezán sajtot, használhatunk helyette cheddart, az is elég karakteres ízű.

Képek: Vrábel Kriszta