Citrusos csöröge narancskrémmel
Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
• 35 dkg liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 2-2 kezeletlen héjú narancs és citrom
• 2 db tojás
• 2 evőkanál tejföl
• 1 csapott evőkanál porcukor
• csipet só
• napraforgóolaj a sütéshez
a krémhez:
• 4 db tojás sárgája
• 1 dl tej
• 5 dkg cukor
• 1 evőkanál liszt
• porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, 1-1 narancs és citrom héjával, csipet sóval, a 2 tojással, a tejföllel és a porcukorral. Nyújtható, formázható tésztát gyúrunk, és 20 percig hagyjuk pihenni.
2. Elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját fehéredésig habosra verjük a cukorral. Hozzákeverjük a tejjel csomómentesen simára kevert lisztet, 1-1 narancs és citrom héját és a narancs kifacsart levét. Takaréklángon kevergetve sűrűsödésig forraljuk.
3. A fánktésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval hosszú csíkokat, majd rombuszalakokat vágunk a tésztából. Forró olajban pár pillanat alatt készre sütjük őket, amíg világos aranybarna színt nem kapnak, és felhólyagosodnak. Papírtörlőre szedjük, majd porcukorral hintve, a narancskrémmel tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta