Konyha

Ági jelenti a piacról: Nagy különbségek vannak az országban az árakban

Nyári piacon vásárolni nem sietős tevékenység, élvezzük a termékek bőségét. Inkább szemlélődünk, mint hogy kapkodva összeszednénk az ebéd hozzávalóit, és örülünk a most éppen egész elviselhető áraknak.

Más, mint otthon

Nyaralunk, más tájakra utazunk, új helyeket fedezünk fel. Faluról városba, a fővárosból vidékre megyünk, és nagy különbségeket tapasztalhatunk a helyi szokásokban és a piacokon is. Már csak ezért is érdemes felkeresni őket, ha pedig magunk főzünk a nyaralás során, akkor a piaclátogatás is a szabadidős program része lehet. Egy vidéki piac sokkal közvetlenebb, hangulatosabb, mint egy nagyvárosi, az árusok olykor sámlin ülve, kosárból kínálják és marékkal mérik a portékájukat, de szívesen adnak kóstolót is egy-egy finom gyümölcsből. Amit kínálnak az nagyobb valószínűséggel termett a saját kiskertjükben. Az sem mellékes, hogy egy vidéki piac olcsóbb, mint egy városi, talán még alkudni is lehet, bár a hét közbeni/hétvégi különbség itt is érvényesül.

Lekvárokhoz, gombócokhoz

A barackok ára éppen 1000 forinttal több városban (2500 Ft), mint vidéken (1500 Ft). Ilyenkor érdemes és szokás befőzni, bár a nagy melegben nem könnyű, de az aranyló baracklekvárok látványa és télen az íze kárpótol a szenvedésért. A kajszi szezonja általában nem hosszú, július végén van még belőle bőven, de figyeljünk oda, volt már olyan is, hogy egyik hétről a másikra eltűnt a pultokról. Az őszibarackkal még várhatunk, szerencsére hosszú hetekig kitart. Sajnos nektarinból kevés van, és az sem tud igazán megpuhulni, talán korán szüretelik. A dinnyék ára megbízhatóan csökken, és ezek már hazai termésűek (a görögdinnye kilója 600, a sárgáé 490 Ft a vidéki piacon). Öröm viszont, hogy megjelent egy új szereplő, a szilva (helyenként a ringló is), ráadásul már most sem drágán (kilója 900 Ft), amiből szintén remek lekvárok vagy szilvás gombócok készülhetnek.

Nyári bableves

A kisvárosi, falusi piacon a krumpli már 350 Ft körül jár, a hagyma 600, a kukorica 220, a kovászolni való uborka 450 Ft. Ugyanez egy fővárosi piacon hétvégén jóval több. A vajbab már kifelé tart a szezonból, aki friss főzelékre vágyik, vagy fagyasztani készül, és nagy tételben vásárolna, most tegye. A falusi piacon 1000 Ft-ért is láttam, a városin több mint a duplája. Érdekes, mennyire nem tud meghonosodni nálunk a zöld ceruzabab, az olasz piacok egyik sztárja. Nyilván kevesen veszik, ennél fogva csillagászati is az ára azon a városi piacon, ahol találkoztam vele. Megjelent viszont sok helyen a fejtett bab (egyelőre nem olcsón 2000 Ft körül), amiből remek nyári levest főzhetünk, zöldségekkel, tejfölös habarással. A tökfőzeléknek is most jött el az ideje (vidéken 400, városban 1000-1200 Ft kilója), de ahogy a cukkinik egyre nagyobbra nőnek, érdemes kipróbálni a belőlük készült főzeléket is ugyancsak kaporral fűszerezve, nagyon finom.

Édes és savanyú

A szilva igazi magyar gyümölcs, annyira, hogy Noszvajon Szilvanapot is rendeznek, augusztus 26-án. Itt megnézhetjük, milyen volt, amikor hagyományosan, üstökben főzték – cukor nélkül, egy napon át. Sütőben is készülhet szilvalekvár, azt nem kell kevergetni, és csatnialapanyagnak is jó. A lekvár fahéjjal, citrommal, balzsamecettel, gyömbérrel, vaníliával, rummal ízesíthető. Sültek mellé kiváló savanyúság az ecetes szilva, ehhez a kimagozott szilvát üvegbe tömködve ecetből, cukorból, kevés sóból, vízből kevert levet forralunk, a szilvára öntjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Fotó: Gettyimages

A cikkben szereplő árak a lap szerkesztésekor érvényes állapotot tükrözik.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete