Divat Otthon

Dinnyére epeszappan, fűfoltra fogkrém: így tüntessük el a tipikus nyári foltokat

Nincs szükség feltétlenül drága vegyszerekre a folttisztításhoz. Az egyszerű házi szerek is leszámolhatnak a legmakacsabb szennyeződésekkel, és újra ragyogóak lehetnek még a világos, kényes ruháink, abroszaink, konyharuháink is.

Nyáron, a háziasszonyok nagy örömére, jóval kevesebbszer kell beindítani a mosógépet, hála a könnyed, lenge öltözékeknek. Pláne, ha ismerjük az alábbi fortélyokat, amelyekkel gyorsan eltüntethetjük a nem kívánatos pecséteket.

Naptej

Akárhogy igyekszünk, a pólóra, rövidnadrágra, ruhára biztosan kerül a strandon, városnézéskor néhány csepp naptej, ami sajnos sokszor foltot is hagy a textilen. Ahelyett, hogy ezután már csak otthon, takarításhoz használnánk a balesetes ruhákat, próbáljuk ki az alábbi praktikát: nedvesítsük be a foltot, szórjunk rá sütőport vagy szódabikarbónát. Hagyjuk hatni 30 percig, végül a szokásos módon mossuk ki.

Fűfolt

Piknik, focizás vagy egyéb kerti játék után szinte mindig kerül zöld folt a nadrágra, ruhára. Egy régi fogkefére tegyünk kevés mentolos fogkrémet, majd ezzel dörzsöljük be a száraz foltot. Hagyjuk hatni egy-másfél órán keresztül, végül mossuk ki a ruhadarabot. Hasonló hatást érhetünk el, ha két evőkanál kristálycukrot kevés vízzel sűrű péppé keverünk, majd ezzel dörzsöljük be a koszos részt. Fél óra múlva pedig már mehet is a mosógépbe a szokásos programon a ruha.

Izzadság

Azokat a kényes ruhákat, amelyekbe nagyon beleizzadtunk, célszerű hazaérve egyből a mosógépbe tenni. Hatvan fokon mosva általában könnyen el is tüntethető a folt. Ám ha mégsem sikerül, mert mondjuk, a textil nem mosható 60 fokon, az alábbi tippek segíthetnek:

  • Nedvesítsük be a foltot, majd szórjuk be sütőporral, hagyjuk hatni 20-30 percig, végül a szokott módon mossuk ki a ruhát.
  • Hasonlóan jó hatást érhetünk el, ha citrommal dörzsöljük be a pacát, majd öblítés után kimossuk a felsőt.
  • Talán meglepő, de a műfogsortisztító is hatásos lehet: két tablettát oldjunk fel kevés vízben, majd a kényes ruhákat (selyemblúz, pamuting) 15 percig áztassuk benne, végül mossuk ki azokat a szokott módon. Így a baktériumoktól is megszabadulhatunk.

Gyümölcs

Az alma vagy banán okozta szennyeződéseket locsoljuk meg alaposan íróval vagy hideg tejjel. Ezután langyos vízzel öblítsük ki, végül mossuk ki a ruhadarabot a szokásos módon. Az igazán makacs foltokat dörzsöljük be a művelet előtt mosószappannal.

A dinnye-, eper-, ribizlifoltokat bioboltokban és drogériákban pár száz forintért kapható epeszappannal távolíthatjuk el a legegyszerűbben. Dörzsöljük be a szappannal a foltot, öblítsük ki hideg vízzel a ruhát, végül mossuk ki a gépben a szokásos módon. Ha tehetjük, szárítsuk az adott ruhadarabot a napon, mert az is segít eltüntetni a foltokat.

Fagylalt

Nem csak a gyerekekkel fordul elő, hogy evés közben rácsöppen az olvadt fagyi a ruhájukra. Bosszankodás helyett élvezzük a hűsítő finomságot, otthon pedig tegyünk rá egy kevés mosogatószert, hagyjuk rajta néhány percig, majd mossuk ki mosógépben a ruhát.

Dezodor

A problémás, stifttől elszíneződött részeket nedvesítsük be, majd keverjünk össze szalmiákszeszt alkohollal 1:1 arányban, és dörzsöljük be a keverékkel a foltot. Egy éjszakán keresztül hagyjuk hatni a szert, majd helyezzük a ruhát a mosógépbe.

Paradicsom

Mindegy, hogy spagettit, levest vagy szószt készítünk, forrás közben gyakran kifröccsen a paradicsom, ami makacs foltot tud hagyni. Ilyenkor mosóporból és vízből készítsünk sűrű, de még folyékony állagú keveréket. Ezt vigyük fel a felületre, hagyjuk hatni legalább negyedóráig, majd hideg vízzel mossuk ki a ruhát. Vigyázat a meleg fixálja a foltot!

Csokoládé

Nagy melegben a csokoládé könnyen megolvad, és összemaszatolja a ruhát. Tegyünk folyékony mosószert kevés vízbe. Habosítsuk fel, majd a habot kefével vigyük fel a szennyeződésre. Végül hideg vízzel mossuk át.

Vörösbor

Azonnal locsoljunk rá szódavizet, esetleg szénsavas ásványvizet. Ezt párszor ismételjük meg, majd a foltot szórjuk be sóval, így itassuk fel a nedvességet. Ezenkívül – bármilyen meglepő – jó eredményt érhetünk el fehérborral is. Először borba mártott fehér vászondarabbal dörzsöljük meg erősen a piros pacát. Aztán szappanos vízben mossuk ki az abroszt, végül öblítsük ki.

Olaj

Mindegy, hogy a grillezéshez pácoljuk a húst, vagy a vasárnapi családi ebédet készítjük, gyakran csöpög a ruhára, kötényre olaj. Gyors segítség lehet, ha mosogatószert öntünk a foltra, vagy kevés burgonyalisztet szórunk rá. Akármelyiket választjuk, hagyjuk rajta legalább egy órán keresztül. Ezután kefével könnyen eltávolíthatjuk a pöttyöket. A beszáradt, régi olajfolt nehezebben jön ki, ilyenkor dörzsöljük be háztartási benzinnel, majd alaposan mossuk ki a konyharuhát vagy a terítőt.

Curry

A keleti ételek nélkülözhetetlen ízesítője, a curry nehezen távolítható el a ruhákból. Öblítsük ki azonnal langyos vízzel. Majd a patikában kapható glicerinnel dörgöljük át, és hagyjuk rajta fél óráig, végül öblítsük ki alaposan.

Tojásfehérje

Sütés közben gyakran külön kell választani a tojásfehérjét és a -sárgáját. Ilyenkor sokszor nem csak a tálba folyik a fehérje. Hogyan szedjük ki a terítőből a maszatot? Keverjünk egy fél marék sóhoz néhány csepp vizet, majd ezt vigyük fel a felületre. Jó megoldás lehet még ezenkívül az ecetes víz is. A sárgájára szórjunk kevés sót, hagyjuk állni, majd mossuk ki a textíliát.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete