Narancsos fügepárna
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 15 dkg vaj vagy margarin
• 1 evőkanál porcukor
• 1 tojás
• egy csipet só
A töltelékhez
• 20 dkg puha, aszalt füge
• 1 narancs
• 1 alma
• 3 evőkanál narancslekvár
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 tojás a tészta kenéséhez
• porcukor a tálaláshoz
1. A tésztához a porcukorral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást is, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 25-30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
2. Közben a töltelékhez felaprítjuk a fügét, elkeverjük egy lábosban a lereszelt almával, a narancs reszelt héjával és a narancslekvárral. Addig főzzük, amíg a füge megpuhul, krémessé válik. Botmixerrel pürésítjük, és fahéjjal ízesítjük.
3. A tésztát 3 részre osztjuk, lisztezett felületen 3-4 mm vékony, 15 cm széles téglalapokká nyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, majd feltekerjük, és késsel kis darabokra vágjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megkenjük az elkevert tojással, és kb. 15 perc alatt készre sütjük a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben.
Fotó: Vrábel Kriszta