Krémsajtos sült brokkolikrémleves sajtos pirítóssal
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg brokkoli
• 10 dkg tejszínes krémsajt
• 1 l zöldséglé
• 15 dkg füstölt sajt
• só, frissen őrölt bors
• 1 gerezd fokhagyma
• egy kis fej vöröshagyma
• olívaolaj
• 4 db csomagolt, félkészre sütött zsemle vagy mini bagett
1. Egy nagy serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajon készre dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kis rózsákra szedett brokkolit, majd rázogatva lepirítjuk.
2. Átszedjük az egészet egy levesesfazékba, felöntjük a zöldséglével, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Lefedve puhára főzzük a brokkolit, majd a leveshez adjuk a krémsajtot, és az egészet kissé darabosra turmixoljuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
3. A levesbetéthez a zsemléket kettévágjuk, és megszórjuk reszelt sajttal. A maradék sajtot félretesszük a tálaláshoz. Visszahelyezzük a zsemlék tetejét, és tálalás előtt 8-10 perc alatt készre sütjük őket. A levest a maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Almás-fahéjas sütőtökleves tökmagpesztós rúddal
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 80 dkg pucolt sütőtök
• 2 alma
• 1 naracs
• 1,5 dl natúr joghurt
• 2 rúd fahéj
• egy 3-4 cm-es gyömbérdarab
• só, frissen őrölt bors
• chilikrém ízlés szerint
• egy kis csokor friss koriander vagy petrezselyem
A tökmagpesztós rúdhoz:
• 1 tekercs (275 g) kész leveles tészta
• 1 nagy csokor petrezselyem
• 5 dkg tisztított pörkölt tökmag
• 1 dl tökmagolaj
• só
1. A sütőtököt felkockázzuk, a feldarabolt almával együtt lábosba tesszük, és felöntjük 1,5 l vízzel. Hozzáadjuk a meghámozott, felszeletelt gyömbért és a fahéjrudakat. Megsózzuk, megborsozzuk, majd puhára főzzük a tököt.
2. Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzákeverjük a narancs héját és a kifacsart levét, valamint a natúr joghurtot. Összeforraljuk, és ízlés szerint tovább fűszerezzük sóval, borssal, chilivel és finomra vágott korianderzölddel.
3. A pesztóhoz a tökmagot, a petrezselymet és a tökmagolajat botmixerrel krémesítjük, ízlés szerint megsózzuk.
4. A leveles tésztát kiterkerjük, megkenjük a pesztóval. Még egyszer megsózzuk, majd 3 centiméteres csíkokra vágjuk.
A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírra helyezve, 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A levest a pesztós rudakkal kínáljuk.
Burgonyás- kelkáposztás minestrone
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 25 dkg főtt, konzerv fehérbab
• 15 dkg sárgarépa
• 15 dkg cukkini
• 50 dkg burgonya
• 20 dkg kelkáposzta
• 10 dkg fehérrépa
• 10 dkg kelbimbó
• 40 dkg konzerv darabolt, hámozott paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• 1 evőkanál szárított zsálya vagy kis csokor friss zsálya
• 1 teáskanál szárított kakukkfű
• 2 babérlevél
• kemény sajt a tálaláshoz
1. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a hámozott, felkockázott burgonyát, a karikára vágott sárga- és fehérrépát, valamint a zöldfűszereket.
2. A zöldségeket is átpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és 10 percig főzzük.
3. Beletesszük a darabolt paradicsomot, felöntjük még 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és lefedve, 20-25 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a többi zöldséget is, és további 10 perc alatt készre főzzük. A levest kevés reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta