Mogyoróvajas rénszarvaslinzer
Hozzávalók
25 db linzerhez (2 tepsi):
• 40 dkg liszt
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 5 dkg porcukor
• 3 tojássárgája
• 5-6 evőkanál mogyoróvaj
• porcukor
• piros marcipán vagy fondant
• 5 dkg étcsokoládé
1. A lisztet, a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kerek kiszúróval páros számú kört szaggatunk belőle, a körök felére lyukakat szúrunk.
3. A tepsire helyezett linzereket az előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A lyukas darabokat megszórjuk porcukorral, majd egy-egy kis kanál mogyoróvajjal összeragasztjuk őket a tömör körökkel. Mogyoróvaj helyett használhatunk tölteléknek kevés vajjal olvasztott tejcsokoládét is.
4. A marcipánból elkészítjük a rénszarvas orrát olvasztott csokoládéból, egészen kis lyukú nyomózsák segítségével pedig a szemét és az agancsokat.
Fotó: Vrábel Kriszta