Konyha

Ünnepi kalácskörkép: a hollandok aszalt gyümölccsel, az olaszok galamb formájúra sütik – próbálja ki a világ ünnepi barheszeit

A kenyérnél finomabb alapanyagból készülő, élesztővel kelesztett finomság a középkor végétől az ünnepi étkezések egyik főszereplője. Kerek és fonott, de akár töltött változatai is léteznek. Húsvétkor édesen és sósan is fogyasztják – minden országnak van saját specialitása.

Hollandia: Paasbrood
Nem fonott, jellegében inkább a német karácsonyi stollenre hasonlít a holland húsvéti kalács. Tele van aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, mogyoróval, mandulával, citrom- és narancslével. Különlegessége, hogy a belsejében marcipántöltelék rejtőzik.

Egyesült Királyság: Hot cross buns
Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Indiában, Kanadában, Máltán hagyományosan nagypénteken fogyasztott pufók zsemlék tetején liszt és víz keverékéből vagy cukorszirupból rajzolt kereszt emlékeztet Krisztus szenvedéseire. A tészta fűszerezése – őrölt gyömbér, szerecsendió, fahéj, reszelt narancshéj – is a passiót idézi. Általában kerül bele valamilyen krém, például csokoládé, mogyoró vagy vanília is.

Spanyolország: Mona de Pascua
Húsvétvasárnap és -hétfőn fogyasztják a sonka és a főtt tojás mellé. Általában a keresztszülők adják ajándékba a keresztgyerekeiknek. A tetejére tojást tesznek, az élet és az újjászületés jelképét. A tojásokat két tésztacsíkkal kereszt formában fedik le.

Olaszország: Colomba
A kalácsot galamb formájúra alakítják, úgy sütik meg. Tésztája és ízesítése hasonlít a panettonéhoz, a híres karácsonyi süteményhez, és az elkészítése legalább annyira időigényes, ezért érdemes inkább készen megvásárolni. Mandulával, pisztáciával, vaníliával, aszalt barackkal, de akár limoncellóval is ízesíthető.

Oroszország: Kulics
Olyan, mint egy nagyra nőtt gomba, a kuglófra is hasonlít. A jellegzetes kalácsot csak húsvétkor sütik kelt tésztából az orosz ortodox keresztények. Sok mazsolát, kandírozott gyümölcsöt és cukordíszeket tesznek a tetejére, cukormázzal vonják be. Cikkekre szeletelve, tejföllel kínálják.

Görögország: Cureki
A fehér lisztből, sóból, cukorból, tejből, friss élesztőből, vajból és tojásból gyúrt, kelesztett tésztát kardamommal vagy ötfűszer-keverékkel ízesítik. Három részre osztják, ezeket összefonják, a végébe pedig fészket mélyesztve főtt tojást helyeznek. Édes változatait fahéj, mazsola, kandírozott gyümölcsök gazdagíthatják, és ha kör alakúra formázzák, a tojás a közepébe kerülhet.

Fotó: Gettyimages