Konyha

Izgalmas ízvilág: édesköményes-zöldborsós lepény – Recept

A széle ropogós, belül szaftos és omlós pite tökéletes húsmentes fogás.

Hozzávalók:

45 dkg liszt
6 g szárított élesztő

0,5 dl olívaolaj
3-3,5 dl langyos víz
2 közepes méretű édeskömény
20 dkg extra zsenge zöldborsó (fagyasztott)
2,5 dl tejszín
1 egész tojás
só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

Elkészítjük a lepénytésztát: a lisztet elvegyítjük az élesztővel, csipet sóval, hozzáadjuk az olívaolajat és fokozatosan a langyos vizet. Ruganyos tésztát gyúrunk, és szobahőmérsékleten, konyharuhával lefedve 1,5 órán át kelesztjük. Az édesköményt megmossuk (szép, sértetlen külső héjú darabokat válasszunk, akkor nem kell hámozni), a szárát kivágjuk, a kaporszerű levelét félretesszük, a maradék részt vékonyan felszeleteljük. Kevés olívaolajon megfonnyasztjuk a szeletelt édesköményt, a zöldborsóval együtt. Belekeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az aprított levélkéket. Ha meghűlt, belekeverjük az egész tojást. A tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk (lehet több darabban is) úgy, hogy hagyunk neki egy 2-3 cm-es peremet. Beleszedjük az édesköményes szószt, majd 250 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Meglepetés