Konyha

Fordított torták sok gyümölccsel: olcsó, kiadós sütemények – 4 őszi recept

Könnyedén elkészíthető gyümölcsös fordított torták az ősz kedvenc ízeivel!

Birsalmás

Hozzávalók
a tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz

a gyümölcstetőhöz:
4-5 birsalma
10 dkg vaj
20 dkg cukor

A tésztához valókat, a lisztet, a porcukrot, a vajat, a tojássárgáját és a vizet összegyúrjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és karamellizáljuk. Beletesszük a birsalmaszeleteket, átforgatjuk, hagyjuk egy kicsit fedő alatt puhulni, majd a sütőformába öntjük, és félretesszük. Közben kinyújtjuk a tésztát, kicsit nagyobbra, mint a sütőforma. Ráborítjuk a birsalmára, a széleit az alma alá hajtjuk, a tetejét pedig villával megszurkáljuk. 180 fokon 25-30 percig sütjük, ha kissé kihűlt, tálra borítjuk, és szeletekre vágva tálaljuk.

Almás-körtés

Hozzávalók:
30 dkg leveles tészta (gyorsfagyasztott, boltban kapható)
20 dkg barna cukor
4-5 alma

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A leveles tésztát akkora körré nyújtjuk, amekkora formában sütjük majd a tortát (27 cm ez esetben). Ügyeljünk, hogy csak teljesen fémformával dolgozzunk, hiszen be kell majd tennünk a sütőbe! A cukrot tűzhelyen karamellizáljuk. Ez alatt az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kivágjuk, a szárukat leszedjük. A fél almákat a félgömb felükkel lefelé a karamellizált cukorba tesszük szorosan egymás mellé. Ráterítjük a kinyújtott leveles tésztát. A tészta közepére kis lyukat fúrunk, hogy a gőz távozni tudjon. 200 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük a tortát. Sütés után azonnal óvatosan egy tányérra fordítjuk. Vigyázzunk, hogy a kicsurgó almalé és a cukor ne égesse meg a kezünket! Ezzel el is készült a fordított almatorta.

Barackos-levendulás

 Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg cukor
10 dkg vaj
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
8-10 őszibarack
3-4 evőkanál őszibaracklekvár

A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A vajat és a fehér csokoládét gőz felett összeolvasztjuk. A maradék cukrot kihabosítjuk a tojássárgájával, hozzácsurgatjuk az olvasztott vajas fehér csokoládét, majd hozzákeverjük a sütőporos lisztet. Az egészhez óvatosan hozzádolgozzuk a tojásfehérje habot. A megmosott, meghámozott, darabokra vágott barackokat elkeverjük annyi lekvárral, amennyit felvesznek, majd muffinformába helyezzük őket. Ráborítjuk a tésztát, szépen eloszlatjuk, majd 160 fokon kb. 65 percig (tűpróbáig) sütjük. Azonnal kifordítjuk, levendulával díszítjük.

Szilvás-tonkababos torta

Hozzávalók:
20 dkg szilva
tonkabab
15 dkg barna cukor
5 tojás
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
3 evőkanál kakaópor

A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk, összekeverjük a barna cukorral, és tonkababot reszelünk rá, ízlés szerint. A koszorú alakú sütőforma aljába halmozzuk. A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük. A maradék cukrot a tojások sárgájával kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk a csokoládés-vajas masszát. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral. Hozzáadjuk a vajas masszához, végül óvatosan összedolgozzuk a tojásfehérjehabbal. Az egészet a szilvák tetejére öntjük, és 160 fokon tűpróbáig, kb. 60 percig sütjük. Ha elkészült gyorsan, de óvatosan tálra borítjuk, ha kihűlt, felszeleteljük.

Fotó: Meglepetés