Konyha

Olcsó és finom sütemények őszi gyümölcsökkel: 45 forintból kihozható egy darab!

A konyhában lassanként átveszik a főszerepet az ősz finomságai, az alma, a szilva, a szőlő. 

Fahéjas-szilvás bögrés kuglóf (65 forint egy szelet)

Hozzávalók 12 szelethez
2 db L-es tojás
½ bögre cukor
1 bögre liszt
½ bögre étolaj
½ bögre 12%-os tejföl
2 evőkanál őrölt fahéj
egy csipet őrölt gyömbér
1 teáskanál instant kávé
egy csipet só
1 csomag sütőpor
20 dkg szilva

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel fehéredésig felverjük, majd hozzákeverjük az egy evőkanálnyi forró vízben feloldott instant kávét, a tejfölt és az olajat is.
2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a csipet sóval, és fakanállal a tojásos részhez vegyítjük. A tésztához forgatjuk az apróra kockázott szilvát is.
3. A tésztát 7 dl-es szilikonos kuglófformába (vagy vajjal kikent, liszttel megszórt fém vagy kerámia formába) simítjuk, és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Sajtos-kékszőlős muffin (125 forint egy darab)

Hozzávalók 12 db muffinhoz:
2 db tojás
10 dkg reszelt félkemény sajt (pl. gouda)
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 dl étolaj
2 dl 10%-os főzőtejszín
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
2-3 ág rozmaring
25 dkg apró szemű kékszőlő

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Keverőtálba reszeljük a sajtot, hozzámérjük a sütőporral elkevert lisztet, összekeverjük a sóval és a finomra vágott rozmaringgal.
2. Az egész tojásokat jól elkeverjük az olajjal és a tejszínnel, majd simára dolgozzuk a lisztes keverékkel. Frissen őrölt borssal ízesítjük, és a leszemezett szőlőt is hozzáforgatjuk.
3. A tésztát muffinformákba simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Almás-diós zabos muffin (45 forint egy darab)

Hozzávalók 12 db muffinhoz:
2 db tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 nagyobb szem alma
5 dkg dió
5 dkg zabpehely
1 csomag sütőpor
1 dl étolaj
2 dl natúr joghurt
egy csipet só

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel fehéredésig verjük, majd hozzájuk adjuk a natúr joghurtot és az olajat.
2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a ledarált dióval, a darált zabpehellyel és a csipet sóval, majd fakanállal a tojásos masszához keverjük. Hozzáforgatjuk a lereszelt almát is.
3. A tésztát muffinformákba kanalazzuk, és az előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.