Konyha

Békebeli vadas mártás: hús, hal és palacsinta a szószban – 4 recept

Kellemesen savanykás, sűrű szaftos, kínálhatjuk tésztával, vagy szalvétagombóccal, a vadas mártás mindenhogy isteni. Érdemes kipróbálni más hússal is, nem csak marhával.

Harcsa hamis vadas mártással

Hozzávalók:
✔ 80 dkg harcsafilé
✔ 60 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen
✔ 1 kis zellergumó
✔ 1 kis karalábé
✔ 1 közepes vöröshagyma
✔ 3 gerezd fokhagyma
✔ 2 babérlevél
✔ 1 csokor kapor
✔ 1 evőkanál tejföl
✔ 2 dl főzőtejszín
✔ 1 citrom, só, frissen őrölt bors
✔ fél dl olívaolaj

A felkockázott harcsát besózzuk, elkeverjük 2 gerezd aprított fokhagymával, és 1 órán át állni hagyjuk. Közben a megpucolt zöldségeket a vöröshagymával és 1 gerezd fokhagymával feltesszük főni annyi vízbe, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet adunk hozzá. Ha megfőttek a zöldségek, kivesszük a babérlevelet, a szószt összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt, és összefőzzük a mártást. Sóval, borssal, vágott kaporral és citromlével ízesítjük. Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt, beleöntünk fél dl olívaolajat, és hirtelen kisütjük a harcsakockákat. A kisült halat átszedjük a szaftba. Nokedlivel tálaljuk.

Marhavadas zsemlegombóccal

Hozzávalók:
✔ 1 kg marhafelsál
✔ 1 vöröshagyma
✔ 80 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen
✔ 1 kis zellergumó
✔ 1 kis karalábé
✔ negyed kelkáposzta
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1-1 paradicsom és paprika
✔ 1 paprika
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 3 babérlevél
✔ 3,3 dl tejföl
✔ 1 evőkanál mustár, citrom
✔ 1 evőkanál cukor
a zsemlegombóchoz:
✔ 10-15 dkg füstölt szalonna
✔ 2 szikkadt zsemle
✔ 30 dkg liszt
✔ 1 tojás, só

A húst annyi vízben tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi, és takaréklángon, lefedve 1,5 órán keresztül főzzük. Beletesszük a megpucolt zöldségeket, sót, borsot, babérlevelet, és további 1 óráig főzzük. Kivesszük a megfőtt leveszöldséget, és húslével simára turmixoljuk. Annyi levet adunk csak hozzá, hogy ne kelljen lisztezni! Elkeverünk benne egy nagy pohár tejfölt, sóval, borssal, mustárral, citromlével és cukorral ízesítjük. A húst kivesszük a levesből, felszeleteljük, és áttesszük a szaftba. A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, félretesszük, a visszamaradt szalonnazsíron megpirítjuk a kis kockákra vágott zsemléket. A lisztet elkeverjük 1 tojással, sóval és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. Beledolgozzuk a szalonnát és a pirított zsemlét. Lábosban vizet forralunk, megsózzuk. Kanál segítségével gombócokat szaggatunk a forrásban lévő vízbe, és miután feljöttek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük.

Gombás csirkevadas

Hozzávalók:
✔ 2 csontos csirkemell
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 80 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér
✔ 1 kis fej zellergumó
✔ 1 kis fej karalábé
✔ 1 negyed kelkáposzta
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 paradicsom
✔ 1 paprika
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 3 babérlevél
✔ 3,3 dl tejföl
✔ 1 evőkanál mustár
✔ citrom
✔ 50 dkg csiperke
✔ 2 evőkanál olívaolaj

A csirkemelleket annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. Hozzáadjuk a megpucolt zöldségeket, a sót, borsot, babérlevelet. Takaréklángon 1 órán át főzzük a levest, majd kivesszük belőle a megfőtt leveszöldséget, és simára turmixoljuk a húslével. Annyi levet adjunk csak hozzá, hogy ne kelljen lisztezni! Elkeverünk benne egy nagy pohár tejfölt, sóval, borssal, mustárral, citromlével ízesítjük. A megpucolt, feldarabolt gombát tapadásmentes serpenyőben kevés olajon, nagy lángon körbepirítjuk, majd a szafthoz keverjük, és 10 percig összefőzzük. A csirkehúst kivesszük a levesből, szeleteljük, majd a szafttal és kifőtt tésztával tálaljuk.

Vadas palacsinta

Hozzávalók:
✔ 2,5 dl maradék vadas szaft 2 szelet hússal
✔ 10 evőkanál liszt
✔ 2 tojás
✔ 1 dl tej
✔ 1 kis csokor petrezselyem
✔ szódavíz
✔ 3 evőkanál étolaj
✔ 5 dkg félkemény sajt
✔ só

A lisztből, 1 tojásból, tejből, szódából, 2 evőkanál olajból palacsintatésztát keverünk. Csak sózzuk! 10 darab vastagabb palacsintát sütünk belőle. 2 palacsintát vékonyan felcsíkozunk, elkeverjük az aprított, főtt marhahússal, 1 tojással és a finomra vágott petrezselyemmel. A maradék 8 palacsintát megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, tűzálló tálba helyezzük. Megkenjük a palacsintákat a maradék szafttal, ráreszeljük a sajtot, és 230 fokos sütőben 25 perc alatt összesütjük.

Fotó: archív