Édesburgonyás zöldségleves
Hozzávalók 8 tányérhoz:
• 25 dkg édesburgonya
• 20 dkg cukkini
• 10 dkg száraz lencse
• 10 dkg fehérrépa
• 10 dkg sárgarépa
• 10 dkg zeller
• 10 dkg kelkáposzta
• 40 dkg darabolt, hámozott paradicsom (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál szárított zsálya
• 1 teáskanál szárított kakukkfű
1. A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon puhára dinszteljük. A kelkáposzta kivételével hozzáadjuk a meghámozott, apróra kockázott zöldségeket és a zöldfűszereket.
2. Néhány percig együtt dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a hámozott, darabolt paradicsomot.
3. Felöntjük 1,5 liter vízzel, megsózzuk, megborsozzuk. 30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket, és az utolsó öt percben a felcsíkozott kelkáposztát is beletesszük a levesbe.
Roston sült csirkemell hagymás almaszósszal
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 60 dkg csirkemellfilé
• 50 dkg alma
• 1 nagy fej lilahagyma
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3 dl húsleves
• 2-3 db babérlevél
• egy kis csokor kakukkfű
• 3-4 db zsályalevél vagy
1 evőkanál szárított zsálya
• 2 evőkanál olívaolaj
• 10 dkg basmati rizs
• 25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
• só, frissen őrölt bors
1. A rizst bő, sós vízben puhára főzzük, az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a csicseriborsót is. Leszűrjük, a tálalásig félretesszük.
2. Az olívaolajon a vékonyra szelt hagymákat a zöldfűszerekkel együtt kissé lepirítva megdinszteljük. Hozzáadjuk a magozott, cikkekre vágott almát, dinszteljük pár percig, majd felöntjük a húslevessel, összeforraljuk, és 10 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, nem pürésítjük.
3. A megtisztított csirkemelleket olajozott rácsos serpenyőben vagy kontaktgrillen ropogósra sütjük. Felszeleteljük, és az almaszósszal tálaljuk.
Birsalmás túrókocka
Hozzávalók 16 darabhoz:
• 50 dkg zsírszegény túró
• 5 db L-es tojás
• 1,5 dl 3,6%-os natúr joghurt
• 5 dkg cukornak megfelelő kristályos édesítőszer
• 5 dkg világos tönkölyliszt
• 1 citrom reszelt héja
• 2 szem birsalma
1. A megmosott birsalmát kis-közepes kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. A főzőlében hagyjuk kihűlni.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A túrót egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a natúr joghurtot és az édesítőszert, majd botmixerrel krémesítjük. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, beleszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és fakanállal simára keverjük a tésztát. Lecsöpögtetjük a birsalmát, azt is a tésztához forgatjuk.
3. Sütőpapírral bélelt, 20×30 centiméteres tepsibe simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, és ha kihűlt, egyenlően felkockázva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta