Nemzeti eledel
A káposzta egészséges, és nagyon finom ételeket készíthetünk belőle. A 17–18. századi szakácskönyvekben sokszor Magyarország nemzeti eledeleként szerepelt. Az akkori húsos káposzta savanyított, többféle hússal készült egytálétel lehetett: marhát, disznót,
ludat főztek bele, és sok-sok szalonnát.
Hogyan készül?
A savanyítás során a káposzta cukortartalma tejsavvá alakul. Savanyításkor a gyalult káposztát rétegesen hordóba rakják, és minden réteget egyenletesen megsóznak. A só a káros mikroorganizmusok elszaporodását gátolja. Apróra vágott hagymát, almát, sárgarépát vagy más zöldséget, fűszerként pedig hegyes piros paprikát, fekete borsot, kaprot, köményt vagy babérlevelet kevernek a rétegek közé. Ezután következik a legfontosabb művelet, a taposás. Az erjedés ugyanis a kipréselt lében kezdődik és játszódik le. Majd a hordóra nehezéket raknak, hogy a káposztát elzárják a levegőtől.
TIPP
Ha túl savanyú, áztassuk néhány percre hideg vízbe. Az áztatólevet ne öntsük ki, hátha a káposztás ételnek később szüksége lesz az elvesztett savanyúságra. (A hő hatására ugyanis változhat az íz.)
Természetes méregtelenítő
Magas C-vitamin-tartalma miatt a legfontosabb téli vitaminforrás. Alacsony szénhidrát- és magas rosttartalma segíti a fogyókúrát. Serkenti a szervezet immunrendszerét, véd a fertőzésektől. Rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Magas folsavtartalma a stressztől szenvedőkön segít. Méregtelenítő hatása az emésztési gondokra nyújt enyhülést. Cukorbetegeknek is ajánlott, mert elfogyasztása után hamarosan érezhető a vércukor kiegyenlítődése a vérben.
Csicseriborsós káposztaleves
Hozzávalók:
■ 30 dkg csicseriborsó
■ 30 dkg savanyú káposzta
■ 1 fej vöröshagyma
■ 20 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna
■ só, bors
■ 1 mokkáskanál köménymag
■ 1 csapott teáskanál pirospaprika
■ 2 babérlevél
■ 5 dkg árpagyöngy
■ a tálaláshoz tejföl
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap leöntjük a vizet róla. Megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a csicseriborsót, ízesítőnek a babért, a köményt és a fűszerpaprikát, felöntjük négyszeres mennyiségű vízzel. Lefedve 1,5-2 órán át főzzük. Hozzáadjuk az összevágott káposztát (ha kell öntünk még rá vizet), 20-30 percig főzzük vele, majd az árpagyöngyöt is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk. További 30 percig főzzük, tejföllel tálaljuk.
A csicseriborsó
Sokáig az elfelejtett növények közé tartozott Európában, szerencsére a Közel-Keleten és Ázsiában főszerepet kapott, hiszen rengeteg fehérjét tartalmazva a húsmentes étrendben sem nélkülözhető. Csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet, jót tesz az emésztésnek, és rengetegféleképpen elkészíthető: főzelékekbe, levesekbe, salátákba keverve, nem utolsósorban krém, azaz humusz vagy fasírt, azaz falafel formájában. Felhasználás, főzés előtt 8-10 óráig áztatni kell.
Savanyúkáposzta-saláta
Hozzávalók:
■ 25 dkg savanyú káposzta
■ 1 piros alma
■ 1 fej lila hagyma
■ 3 evőkanál majonéz
■ 1 dl tejföl
■ mustár
■ só, bors, cukor
■ petrezselyem
■ citrom
A káposztát durvára vágjuk. Az almát felkockázzuk, megcsepegtetjük citromlével, elkeverjük a káposztával. A lila hagymát vékonyan szeleteljük, a salátához keverjük. A petrezselymet felaprítjuk, ezt is a salátához keverjük. Tartármártást készítünk, meglocsoljuk vele a salátát.
Krumplis-káposztás egytál
Hozzávalók:
■ 60 dkg krumpli
■ 50 dkg savanyú káposzta
■ 1 szál paprikás kolbász
■ 15 dkg füstölt szalonna
A megpucolt burgonyát káposztareszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a káposztával. A kolbászt felkarikázzuk. Tűzálló tálba rétegezzük a krumplis-káposztás keveréket a kolbásszal. Öntünk rá 1 dl vizet, majd a tetejét szalonnacsíkokkal beborítjuk. Lefedjük az edényt fóliával (vagy a legjobb, ha római tálban sütjük, ennek a fedelét használjuk), és 220 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Tejföllel kínáljuk.
Rakott káposzta
Hozzávalók:
■ 50 dkg darált sertéshús
■ 50 dkg savanyú káposzta
■ 25 dkg rizs
■ 2 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, bors
■ 1 evőkanál majoránna
■ 1 teáskanál pirospaprika
■ 3 evőkanál zsír
■ 2 dl tejföl
A rizst sós vízben puhára főzzük. A vöröshagymákat felkockázzuk, a zsíron megfonnyasztjuk. A káposztát durvára vágjuk. A hagymát elfelezzük, az egyik felén 5-8 percig dinszteljük a káposztát. A másik feléhez adjuk a húst, lepirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd pár perc párolás után felöntjük kevés vízzel, hozzáadjuk az aprított fokhagymát. A ragut 1 órán át főzzük, sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük a rizzsel. Tűzálló tál aljára helyezünk egy réteg káposztát, rizses húst, újra káposztát, míg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejére káposzta kerüljön, ezt megkenjük tejföllel, és 220 fokos sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a tejföl pirulni kezd a tetején.
Fotó: archív