Zöldborsós krumplilepény
Hozzávalók:
60 dkg krumpli
6 tojás
30 dkg zsenge
(fagyasztott) zöldborsó
1 fej vöröshagyma
5 evőkanál napraforgóolaj
só, bors
A hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldborsót, 5-6 percig pároljuk, és félretesszük. A krumplit meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, sós vízben puhára főzzük. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk. Kerámia- vagy üvegtálba rétegezzük a krumplit és a zöldborsót, majd ráöntjük a tojást. 220 fokos sütőben 20 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul, a tojás pedig megszilárdul. Megvárjuk, amíg enyhén meghűl, majd szeletelve tálaljuk.
Fűszeres tejszínes burgonyaleves
Hozzávalók:
60 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
só, bors
1 csapott evőkanál római kömény
Az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük az összetört római köménnyel együtt. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és a fokhagymával együtt a hagymához adjuk. Felöntjük 8 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük a krumplit. Mikor megpuhult, kivesszük a levesből nagyjából a felét, és leturmixoljuk. Visszatesszük a levesbe, hozzáöntjük a tejszínt, és pár percig forraljuk.
Krumplis-spenótos villámtorta
Hozzávalók:
1 csomag kész leveles tészta
50 dkg krumpli
30 dkg leveles spenót (friss vagy fagyasztott)
2 gerezd fokhagyma
5 dkg edami sajt
só, bors
1 dl olívaolaj
napraforgóolaj
A krumplit meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, olajban elősütjük, hogy puhuljon, de ne piruljon meg! A spenótot kevés olívaolajon megdinszteljük az aprított fokhagymagerezdekkel együtt, sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát kitekerjük, ráhelyezzük a krumpliszeleteket, és megsózzuk. Rátesszük a spenótot, ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokos sütőben pirosra sütjük a lepényt. Hidegen és melegen is nagyon finom.
Lila hagymás majonézes krumpli
Hozzávalók:
1 kg nem szétfövő krumpli
3 fej lila hagyma
10 dkg kapribogyó
5-6 cm-es friss tormadarab
1 tojás sárgája
2 dl napraforgóolaj
3 dl tejföl
1 citrom
só, bors
A krumplit hámozzuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A lila hagymát vékonyan felkarikázzuk, enyhén sózzuk, és félretesszük. A tojássárgához először cseppenként adagoljuk az olajat, miközben elektromos habverővel keverjük. Mikor kezdi felvenni az olajat, vékony sugárban önthetjük hozzá a maradékot, még mindig keverve a habverővel. Mikor kész a majonéz, hozzáreszeljük a tormát, elkeverjük a tejföllel, és sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Összeforgatjuk a lecsöpögtetett krumplit a hagymával és a lecsöpögtetett kapribogyóval, és elkeverjük a tormás majonézzel.
Fotó: Vrábel Kriszta