Májas hurkával töltött malackaraj
Hozzávalók:
1 kg csontos malackaraj
1 kis fej vöröshagyma
6 szál kakukkfű
3-4 szál májas hurka
4 fej vöröshagyma a hús alá
1 csokor petrezselyem
fél dl olaj
őrölt színes bors, só
A malackarajt a felső csont mentén az alsó csontig végigvágjuk, majd lapjával félbevágjuk, szétnyitjuk, és megklopfoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, megszórjuk az aprított hagymával, a kakukkfűvel, ráfektetjük a májas hurkákat, és szorosan felgöngyöljük. Zsineggel megkötözzük, majd a hagymákat vastagabb cikkekre vágjuk, tepsibe szórjuk, sóval, borssal, petrezselyemmel összeforgatjuk, és ráfektetjük a töltött karajt. Meglocsoljuk az olajjal, 2 deci vizet öntünk alá, majd alufóliával letakarva puhára pároljuk, és utána a fólia nélkül pirosra sütjük.
Brokkolikrémes malackaraj
Hozzávalók:
80 dkg bőrös malackaraj
40 dkg brokkoli
zöldségleves
1 tojás
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál dijoni mustár
6 levél zsálya
őrölt zöld bors, szerecsendió, só
A darabokra vágott brokkolit zöldséglevesben puhára főzzük, leszűrjük, majd aprítógépben pürésítjük. Megsózzuk, megszórjuk az őrölt szerecsendióval, és belekeverjük a tojást. A csont nélküli malackaraj bőrös részét éles késsel rézsútosan beirdaljuk, majd lapjával nem teljesen félbevágjuk, és óvatosan megklopfoljuk, hogy a zsíros-bőrös részt ne zúzzuk szét.
Sóval, őrölt zöld borssal, zúzott fokhagymával, mustárral, aprított zsályával kívül-belül befűszerezzük. Megkenjük a brokkolikrémmel, felgöngyöljük, zsineggel megkötözzük, majd a bőrös felével felfelé tepsibe fektetjük. A brokkoli főzőlevéből 3 decit öntünk alá, alufóliával letakarva 180 fokos sütőben megpároljuk, végül fólia nélkül piros-ropogósra sütjük. 10 percig pihentetjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.
Birsalmával tűzdelt malaccomb
Hozzávalók:
80 dkg bőrös malaccomb
2 nagyobb birsalma
2 kiskanál őrölt mustármag
3 evőkanál juharszirup
8 dkg vaj
3 dl száraz fehérbor
őrölt bors, só
A malaccomb bőrös részét éles késsel kockákra vagdaljuk, majd minden keresztezésnél a késsel felszúrjuk, és sóval, borssal, őrölt mustármaggal bedörzsöljük. Bekenjük a juharsziruppal, és lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a meghámozott, vékonyabb cikkekre vágott birsalmával megtűzdeljük, tepsibe fektetjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, aláöntjük a bort, és alufóliával letakarva puhára pároljuk.
A fólia nélkül pirosra sütjük. Végül 10 percig pihentetjük.
Narancsmázas oldalas
Hozzávalók:
1,2 kg malacoldalas
3 narancs
2 evőkanál méz
egész szegfűszeg, só
a körethez:
25 dkg sült gesztenye
30 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
petrezselyem
fél dl olaj, só
Az oldalas bőrös részét éles késsel hosszában beirdaljuk, sózzuk, majd megtűzdeljük szegfűszeggel. Meglocsoljuk az egyik narancs levével elkevert mézzel, és lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap tepsibe rakjuk, meglocsoljuk a saját páclevével, mellészórjuk 2 narancs cikkekre vágott húsát, és
2 deci vizet öntünk alá.
Alufóliával letakarva puhára pároljuk, majd fólia nélkül pirosra sütjük. A körethez a forró olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a meghámozott, kisebb darabokra vágott sült gesztenyét meg a rizst, és kicsit összepirítjuk. Felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, megszórjuk aprított petrezselyemmel, és amikor felforrt, lassú tűzön, fedővel letakarva megpároljuk.
Fotó: gettyimages