Pontypatkó zöldfűszeres panírban
HOZZÁVALÓK:
4 nagy szelet ponty
1 tojás
liszt, zsemlemorzsa
1/2 kezeletlen citrom héja
1 evőkanál szárított kakukkfű
80 dkg cékla
2 dl tejföl
4 evőkanál frissen reszelt torma
1,5 dl majonéz, só, őrölt bors
2 evőkanál 10%-os ecet
friss snidling
A hámozott céklát kockákra vágjuk, fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük az ecetet, beletesszük a torma felét, és puhára főzzük a céklát. Leszűrjük, egy egészen kevés főzővizet hagyunk alatta. A tejfölt elkeverjük a majonézzel, a maradék tormával, a kihűlt céklával és az az aprított snidlinggel. A pontyszeleteket besózzuk, és minimum fél óráig állni hagyjuk. A morzsát elkeverjük a reszelt citromhéjjal, a kakukkfűvel, hagyományos módon bepanírozzuk a halat, majd forró, bő olajban aranybarnára sütjük. A céklával tálaljuk. A majonézes céklasaláta kitűnő alternatíva fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek a krumplisaláta helyett.
Rácponty
HOZZÁVALÓK:
80 dkg pontyfilé
80 dkg burgonya
1 kg lecsópaprika
2 szem paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
20 dkg sós szalonna
liszt, őrölt pirospaprika, olaj
A krumplit héjastól megfőzzük. A szalonnát kockázzuk, a kockázott hagymával együtt zsírjára sütjük, beletesszük a pirospaprikát, a karikázott lecsópaprikát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük a lecsót. A pontyfilét feldaraboljuk, lesózzuk. A sóban hagyjuk állni fél óráig, majd megforgatjuk a paprikás lisztben, és forró olajban oldalanként 1-1 perc alatt elősütjük.
A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk. Olajjal kikenünk egy tűzálló tálat, rétegezünk rá egy sor krumplit, megsózzuk, teszünk rá a lecsóból, majd ráhelyezünk rá pár szelet halat, és folytatjuk a rétegezést. 220 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt összesütjük.
Halászlé halgombóccal
HOZZÁVALÓK:
1 kg halaprólék (vegyesen: farok, fej, apróhal)
3 fej vöröshagyma
1 kisebb zöldpaprika
1 kis szem paradicsom
7 dkg pirospaprika
só, bors
20 dkg pontyfilé
1 szikkadt zsemle
1 csokor petrezselyem
1 tojásfehérje
A tisztított halaprólékot lábosba tesszük, hozzáadjuk a negyedelt hagymákat, a karikázott zöldpaprikát, a paradicsomot, a pirospaprikát. Felöntjük 1,5 vízzel, sózzuk, borsozzuk, kb. 45 percig főzzük, amíg a hagymák megpuhulnak. A halászlevet átpasszírozzuk. A gombócokhoz a pontyfilét ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a beáztatott, kifacsart zsemlét, és összegyúrjuk a masszát. Végül hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Nedves kézzel kis gombócokat formálunk a masszából, majd a forrásban lévő halászlében 5-6 perc alatt készre főzzük.
Baconbe csavart töltött pisztráng
HOZZÁVALÓK:
2 pisztráng (40 dkg körüliek)
15 dkg szeletelt bacon
20 dkg rizs
10 dkg mazsola
10 dkg mediterrán mix (aszalt citrushéjak)
10 dkg dió
só, frissen őrölt bors
A rizst bő, lobogó, sós vízben puhára főzzük, ha megpuhult, leszűrjük. Elkeverjük a mazsolával, a durvára vágott dióval, citrushéjakkal. A halakat megmossuk, szárazra töröljük. Kívül, belül sózzuk, frissen őrölt borssal szórjuk. A hal hasüregét megtömjük a mazsolás rizzsel, szorosan körbetekerjük a halakat a baconnal. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 230 fokra előmelegített sütőben
25-30 perc alatt készre sütjük.
Fotó: archív