Konyha

Hagyományos, rakott és paprikás: 4 kiadós csülök recept

A csülök még mindig viszonylag olcsó hús, könnyen lehet vele jóllakatni sok éhes szájat. Számos elkészítési módja van, érdemes többet is kipróbálni.
egyben sült csülök recept

Burgonyával rakott csülök

Hozzávalók:
80 dkg füstölt-főtt csülök
70 dkg héjában főtt burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 kis üveg lecsó
2,5 dl tejföl
só, őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1 pritaminpaprika

A csülköt félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a burgonyát meghámozzuk, és a vöröshagymával együtt fél centi vastagra karikázzuk. Egy tepsit kiolajozunk, az aljára terítjük a burgonya felét. Következik a vöröshagyma, a lecsó fele, majd a szeletelt csülök. Újból hagyma, lecsó, végül a burgonyaszeletek.

A tejfölt sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselyemmel ízesítjük, a burgonyára locsoljuk, és 190 fokos sütőben pirosra sütjük. 10 percig pihentetjük, a tetejét meglocsoljuk kevés simára kevert tejföllel, és megszórjuk aprított petrezselyemmel, pritaminpaprikával. Tálaláskor nagyobb kockákra vágva tányérra tesszük, és forrón kínáljuk.

Tejfölös csülökpaprikás

Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
80 dkg csont nélküli sertéscsülök
só, őrölt bors
őrölt fűszerkömény
2 zöldpaprika
1 paradicsom
1 evőkanál liszt
1,5 dl tejföl

Forró olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Rátesszük a nagyobb kockákra darabolt csülköt, és félig felöntjük vízzel. Ha felforrt, sóval, borssal, őrölt fűszerköménnyel ízesítjük, és fedővel letakarva, közepes tűzön félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és készre pároljuk.

Lisztből, tejfölből hideg vízzel habarást készítünk, majd kevés forró szafttal elkeverjük, és visszaöntjük a csülökre. Ha felforrt, sóval, borssal utóízesítjük, és lehúzzuk a tűzről. Petrezselymes főtt tésztával körítjük, és tejföllel, zöldpaprikával, paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük.

Csülökszeletek frissen sütve

Hozzávalók:
80 dkg csont nélküli csülök
1,5 l zöldségleves
só, szemes bors
2 szál zellerzöld
3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mustár
2 szál rozmaring
1 pritaminpaprika
1 dl olaj

A csülköt megmossuk, a zöldséglevesbe tesszük, felforraljuk, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk, zellerzölddel, babérlevéllel fűszerezzük. Lassú tűzön puhára főzzük, majd langyosra hűtjük, kicsontozzuk, szorosan felgöngyöljük, és éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Bambusznyárssal vagy hústűvel áttűzzük.

A zúzott fokhagymát a mustárral, az aprított rozmaringgal, pritaminpaprikával, fél deci olajjal összekeverjük, és megkenjük vele a csülökszeleteket, majd 1 órán át pácoljuk. Forró serpenyőben kevés olajon minden oldalukat pirosra sütjük. A visszamaradt szaftot kevés vízzel felforraljuk, és sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a sült csülökszeleteket tányérra tesszük, meglocsoljuk a saját szaftjával, és rozmaringgal díszítjük.

egyben sült csülök recept

Hagyományos sült csülök

Hozzávalók:
2 közepes sertéscsülök
só, őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
6 zsályalevél
1 kis csokor petrezselyem
4 fej vöröshagyma
5 dl világos sör
2 evőkanál méz

A csülköket megmossuk, a bőrüket a húsig bevagdossuk, majd sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, aprított zsályával, petrezselyemmel fűszerezzük, és a fűszereket a bőr vágataiba is jól beledolgozzuk. Tálba tesszük, fóliával letakarva hűtőben egy éjszakán át pácoljuk. Másnap a vöröshagymát cikkekre vágjuk, tepsibe szórjuk, és ráfektetjük a pácolt csülköket. Meglocsoljuk a mézzel elkevert sörrel, alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben félpuhára pároljuk. Ezután fólia nélkül pirosra sütjük, közben a mézes-sörös szaftjával locsolgatjuk. 10 percig pihentetjük. Frissen sült kenyeret, tört burgonyát vagy zöldséges párolt rizst kínálunk hozzá.

Fotó: Vrábel Kriszta