Konyha

Takarékos téli zöldségek: pofon egyszerű meleg vacsoraötletek 600 forint alatt

Ezek a könnyű fogások sem a gyomrunkat, sem a pénztárcánkat nem terhelik meg túlságosan. Ráadásul a szervezetünket is támogatják a kórokozókkal szemben.

Édesburgonya zöldségraguval (450 forint egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
2 db, egyenként kb. 40 dkg-os édesburgonya
25 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
10 dkg cukkini
25 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
2-3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg cheddar sajt
egy kis csokor bazsalikom
olívaolaj
só, bors

1. Az édesburgonyákat alaposan megsikáljuk és kettévágjuk. A vágott felüket megkenjük olívaolajjal, és sütőpapírral bélelt tepsire téve, 180 Celsius-fokos sütőben kb. 25 perc alatt puhára sütjük őket.

2. Közben a karikákra vágott újhagyma felét a kockázott cukkinivel együtt 1 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, a zúzott fokhagymát és a hámozott paradicsomot. Sóval, borssal ízesítjük a ragut, és kb. 5 percig forralva főzzük.

3. A megsült édesburgonya húsát kanállal kivájjuk úgy, hogy körben peremet hagyunk, és a kiszedegetett, krémesre sült édesburgonyát is a raguhoz keverjük.

4. Ráhalmozzuk a tölteléket az édesburgonyákra, megszórjuk reszelt sajttal, olívaolajjal lecsepegtetjük, és 220 Celsius-fokra növelt hőfokon pár perc alatt összesütjük. Tálaláskor rászórjuk a maradék friss újhagymát és a bazsalikomot. Aki nem kedveli az édesburgonyát, sütő­tökből is készítheti.

Mustáros zellerkrémleves kenyérkockákkal (150 forint egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg zeller
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 liter zöldséglé
1 teáskanál mustár
10 dkg rozskenyér
1-1 teáskanál szárított
oregánó,
kakukkfű
és majoránna
olívaolaj

frissen őrölt bors

1. A zellert meghámozzuk, felkockázzuk és a szintén kockákra vágott hagymával együtt kevés olívaolajon dinszteljük.

2. Felöntjük a zöldséglével, megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve puhára főzzük a zellert. Ha megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt, és botmixerrel pürésítjük a levest.

3. A levesbetéthez a zöldfűszereket és a kenyérkockákat serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk, és enyhén megsózzuk.

Diós kelkáposzta pulykafasírttal (550 forint egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
A fasírthoz:
50 dkg darált pulykahús
1 db szikkadt zsemle
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál
szárított
majoránna
olaj
A káposztához:
kb. 70 dkg kelkáposzta
10 dkg dió
3-4 evőkanál olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
1 dl balzsamecet
só, frissen őrölt bors

1. A húst összedolgozzuk a tojással és a vízbe áztatott, kifacsart zsemlével. Sóval, borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.

2. Olajos kézzel húspogácsákat formázunk a masszából. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 180 Celsius-fokra melegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük őket. A sütési idő felénél átforgatjuk a pogácsákat.

3. A felcsíkozott kelkáposztát egy nagy serpenyőben, kevés olívaolajon, nagy lángon megpirítjuk a durvára vágott dióval és a vékonyra szelt fokhagymagerezdekkel együtt. Enyhén sózzuk és borsozzuk, majd balzsamecettel lecsepegtetjük. A fasírttal tálajuk.

fotó: Vrábel Kriszta