Édes-krémes sajttorta
Hozzávalók
20 dkg zabkeksz
5 dkg törökmogyoró
7,5 dkg vaj
30 dkg tejszínes krémsajt
10 dkg mogyorókrém
3 db tojás
7 dkg cukor
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. A kekszet morzsás állagúra daráljuk. A mogyoróval együtt, egy tálban összekeverjük az olvasztott vajjal. 22 centiméteres, kapcsos tortaformába lapogatjuk úgy, hogy, kb. 2 centis peremet is készítünk belőle.
3. A krémhez elektromos habverővel simára keverjük a krémsajtot a cukorral (nem kell, hogy habos legyen). Egyenként elvegyítjük vele a tojásokat, majd a mikróban fél perc alatt enyhén felmelegített mogyorókrémet is. A simára kevert krémet a kekszes alapra simítjuk.
4. A tortaformát kívülről beborítjuk két réteg alufóliával. A formát egy tepsibe helyezzük, a tepsit pedig felöntjük vízzel, és 1 óra alatt készre sütjük a tortát. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrénybe tesszük. Kb. 3 óra múlva már szeletelhető, de a legjobb, ha egy egész éjszakát áll a hűtőben.
Banánkenyér mogyoróval
Hozzávalók 12 szelethez:
2 db L-es tojás
7 dkg cukor
1 dl olaj
10 dkg érett banán
10 dkg mogyorókrém
18 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan
kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 dl tej
egy csipet só
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. Elektromos habverővel habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral. Hozzákeverjük az olajat, a villával pürésre összetört banánt és a lágyra olvasztott mogyorókrémet.
3. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásos keverékhez adjuk, hozzáöntünk 1 dl tejet, és simára keverjük a tésztát.
4. Egyliteres, szilikonos formába simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Mogyorókrémes babka
Hozzávalók egy 70 dkg-os kalácshoz (kb. 16 szelet):
35 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2 dl tej
fél tasak szárított élesztő
1 evőkanál cukor
2 db tojás
(1 db a tésztába,
1 db a kenéshez)
kb. 10 dkg mogyorókrém
egy csipet só
1. A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, egy csipet sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a lágy vajat, a langyos tejet, és 1 db egész tojást. Kézzel vagy az elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten 45-50 percig kelesztjük. Nem kell teljesen kikeleszteni, úgy könnyebb lesz formázni.
2. A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, vékonyan, egyenletesen megkenjük a mogyorókrémmel. A krémet mikróban 30 másodpercig melegítjük, hogy könnyen kenhető legyen. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a lapot. Nagy, széles pengéjű késsel hosszában kettévágjuk a töltött rudat, majd az így kapott fél rudakat összecsavarjuk.
3. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a kalácsot, és 1 óráig kelesztjük. Megkenjük a felvert tojással, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Vrábel Kriszta