Konyha

Randevú az asztalnál: 3 fűszeresen kényeztető recept a szerelmesek éjszakájára

A szerelmesek ünnepe jó alkalom arra, hogy ízletes meglepetéssel kényeztessük a kedvesünket. Három fogást mutatunk, ami után garantált az összebújás.

Édeskömény-krémleves fűszeres kenyérrel és pirított mandulával

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 nagy fej édesköménygumó
10 dkg póréhagyma
10 dkg fehérrépa
1 l zöldséglé
1 csokor petrezselyem
1 dl főzőtejszín
1 marék blansírozott mandula
2 szelet kenyér (lehet száraz is)
4 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
1 evőkanál rózsabors
2 evőkanál provance-i zöldfűszerkeverék
só, frissen őrölt bors

1. A megtisztított és feldarabolt zöldségeket fazékban, a vajon kb. 5 percig dinszteljük. Felöntjük a zöldséglével, és lefedve kb. 30 perc alatt mindent teljesen puhára főzünk.

2. Botmixerrel krémesítjük, hozzákeverjük a tejszínt, sóval, durvára vágott petrezselyemmel és rózsaborssal ízesítjük a levest.

3. A darabosra vágott mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. Az apróra vágott kenyeret kevés olajon a zöldfűszerekkel együtt ropogósra pirítjuk, enyhén megsózzuk. A levest a kenyérkockákkal és a mandulával megszórva tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Egészséges „édességek”: mire való az édesburgonya és az édeskömény?

Fűszervajas sertésszűz édesburgonyával

Hozzávalók 4 adaghoz:
kb. 70 dkg sertésszűz (2 db)
1 csokor petrezselyem
1 kis csokor bazsalikom
5 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál rózsabors
1 evőkanál zöldbors
80 dkg édesburgonya
1 dl natúr joghurt
2 evőkanál
szezámolaj
1 teáskanál csilipor
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál napraforgóolaj

1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. Az édesburgonyák héját alaposan megsikáljuk, félbevágjuk őket, és kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Kivesszük a sütőből, a húsát kanállal kiszedjük a héjából, villával áttörjük, és elkeverjük a joghurttal, a szezámolajjal és a csilivel, valamint a zúzott fokhagymával. Kevés sóval ízesítjük.

2. A körethez hasonlóan a húst is tálalás előtt kb. 30 perccel kezdjük sütni. Felforrósítunk egy teflonserpenyőt, beleöntünk 2 evőkanál olajat, és nagy lángon körbesütjük az előkészített, szárazra törölt sertésszüzeket.

3. Az elősütött húst sütőtálba tesszük, és 20 percig sütjük az előmelegített sütőben. 20 perc után kivesszük, letakarva pihentetjük 10 percig. Közben a petrezselymet és a bazsalikomot finomra aprítjuk. Egy tálban elkeverjük a vajjal és a durvára tört rózsa- és zöldborssal. Sóval ízesítjük, összemelegítjük.

4. A pihentetett húst felszeleteljük, egy tálra tesszük, és meglocsoljuk a fűszervajjal. A főételt az édesburgonya-pürével tálaljuk.

Gesztenyés-meggyes tiramisu

Hozzávalók 6 adaghoz:
25 dkg gesztenyepüré
25 dkg mascarpone
2 db tojás
7,5 dkg cukor
30 dkg magozott meggy (konzerv vagy fagyasztott)
25 dkg
babapiskóta
2 dl kávé
cukrozatlan kakaópor a szóráshoz

1. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a mascarponét és a gesztenyepürét, és simára keverjük a krémet.

2. Egy tál aljára kenünk egy vékony réteg gesztenyés krémet, ráhelyezünk egy sor kávéba áztatott babapiskótát, majd meggyszemeket. Rákanalazzuk a gesztenyés krém felét, erre ismét kávéba áztatott babapiskótát és meggyet teszünk, majd befedjük a maradék krémmel.

3. Legalább 4-5 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.

Fotó: Vrábel Kriszta