Zöldborsófőzelék tojás-pörkölttel (375 Ft egy adag)
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 kg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dl tej
- 1 kiskanál őrölt pirospaprika
- 5 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- só
A tojáspörkölthöz:
- 6-8 db főtt tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db TV paprika
- 2 db kápia paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 400 g darabolt, hámozott paradicsom (konzerv)
- 2 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt bors
- A főzelékhez egy lábosban, a megolvasztott vajon átfuttatjuk a paprikával elkevert lisztet. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a kiolvasztott zöldborsót.
- Kevergetve felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi a borsót, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet is. Megsózzuk, és takaréklángon készre főzzük a főzeléket.
- A lecsós tojáspörkölthöz a felkockázott hagymát puhára dinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, ezt is átfuttatjuk az olajon, majd hozzátesszük a darabolt paprikát és a paradicsomot. 10 percig főzzük a lecsót, megsózzuk, majd beleforgatjuk a vastagabb szeletekre karikázott főtt tojást. A főzelékkel tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Ha egyetlen lábost vennél otthonra, ez legyen az: nem véletlenül rajongott érte a nagymamád
Gazdagon zöldséges egytálételek 800 forint alatt: főzz jókat olcsón!
Így úszd meg könnyek nélkül a hagymavágást: ezt a trükköt csak nemrég találták ki
Sonkakrémes rántott palacsinta (580 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- szódavíz
- 1 tojás
- egy csipet só
- 4 evőkanál étolaj
- kb. 20 dkg maradék húsvéti sonka (bőrrel, zsírral)
- 1 db főtt tojás
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- egy kis csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
A panírhoz:
- 2 db tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- A liszthez adjuk a tojást, a csipet sót, és a tejjel csomómentesre keverjük. Hozzákeverünk 3 evőkanál olajat, és annyi szódavizet, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. 30 percig pihentetjük, majd felforrósított, olajjal kikent serpenyőben kb. 10-12 db közepesen vastag palacsintát sütünk.
- Kevés olajon puhára pároljuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkockázott sonkát, majd botmixerrel krémesítjük az egészet. Villával hozzátörjük a főtt tojást. Sóval, borssal, mustárral és ízlés szerint finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
- A sonkakrémet a palacsintákba töltjük, majd először lisztben, aztán az elkevert tojásban, végül a morzsában megforgatva bepanírozzuk őket. Forró olajban hirtelen aranybarnára sütjük. Sütés után a felesleges olajat konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk.
Mákos-meggyes kalácspuding vaníliaöntettel (450 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg száraz kalács
- 3 db L-es tojás
- 5 dkg vaj
- 4 dl tej
- 10 dkg darált mák
- 25 dkg meggy (fagyasztott, kiolvasztva)
- 5 dkg porcukor plusz egy kevés a szóráshoz
Az öntethez:
- fél tasak vanlíliás pudingpor
- 2 evőkanál porcukor
- 1 dl víz
- 3 dl tej
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsot felszeleteljük, a szélét vékonyan levághatjuk. A szeleteket egy kivajazott üveg- vagy kerá-miatálba szorosan egymás mellé állítjuk, közéjük meggyszemeket helyezünk.
- Elkeverjük a tejet az olvasztott vajjal, 5 dkg porcukorral, 3 db egész tojással és a mákkal. Egyenletesen, kisebb adagokban a kalácsra öntjük, hogy az jól beszívja a nedvességet. Az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
- Közben a pudingport összekeverjük 2 evőkanál porcukorral. Simára keverjük 1 dl vízzel, majd felöntjük a tejjel is, és kevergetve forrásig melegítjük. Ha öntetté sűrűsödött, hűlni hagyjuk.
- A megsült kalácspudingot is hagyjuk langyosra hűlni, porcukorral megszórjuk, és a vaníliaöntettel kínáljuk.
Ez is érdekelhet: Gazdagon zöldséges egytálételek 800 forint alatt: főzz jókat olcsón!
Fotók: Vrábel Kriszta