Konyha

Maradékból okosan: egy falat sem vész kárba a megmaradt sonkából ezzel a 3 recepttel

A húsvéti eszem-iszom után mindig felmerül a kérdés, mit tegyünk a megmaradt sonkával, kaláccsal, tojással. Ehhez adunk most ötleteket, hogy semmi ne vesszen kárba.
Zöldborsófőzelék tojás-pörkölttel

Zöldborsófőzelék tojás-pörkölttel (375 Ft egy adag)

Hozzávalók 6 adaghoz:

A tojáspörkölthöz:

  • 6-8 db főtt tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db TV paprika
  • 2 db kápia paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 400 g darabolt, hámozott paradicsom (konzerv)
  • 2 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A főzelékhez egy lábosban, a megolvasztott vajon átfuttatjuk a paprikával elkevert lisztet. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a kiolvasztott zöldborsót.
  2. Kevergetve felöntjük annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi a borsót, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet is. Megsózzuk, és takaréklángon készre főzzük a főzeléket.
  3. A lecsós tojáspörkölthöz a felkockázott hagymát puhára dinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, ezt is átfuttatjuk az olajon, majd hozzátesszük a darabolt paprikát és a paradicsomot. 10 percig főzzük a lecsót, megsózzuk, majd beleforgatjuk a vastagabb szeletekre karikázott főtt tojást. A főzelékkel tálaljuk.

Ez is érdekelhet

Ha egyetlen lábost vennél otthonra, ez legyen az: nem véletlenül rajongott érte a nagymamád

Gazdagon zöldséges egytálételek 800 forint alatt: főzz jókat olcsón!

Így úszd meg könnyek nélkül a hagymavágást: ezt a trükköt csak nemrég találták ki

Sonkakrémes rántott palacsinta (580 Ft egy adag)

Sonkakrémes rántott palacsinta
Sonkakrémes rántott palacsinta (580 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • szódavíz
  • 1 tojás
  • egy csipet só
  • 4 evőkanál étolaj
  • kb. 20 dkg maradék húsvéti sonka (bőrrel, zsírral)
  • 1 db főtt tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • egy kis csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors

A panírhoz:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  1. A liszthez adjuk a tojást, a csipet sót, és a tejjel csomómentesre keverjük. Hozzákeverünk 3 evőkanál olajat, és annyi szódavizet, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. 30 percig pihentetjük, majd felforrósított, olajjal kikent serpenyőben kb. 10-12 db közepesen vastag palacsintát sütünk.
  2. Kevés olajon puhára pároljuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkockázott sonkát, majd botmixerrel krémesítjük az egészet. Villával hozzátörjük a főtt tojást. Sóval, borssal, mustárral és ízlés szerint finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
  3. A sonkakrémet a palacsintákba töltjük, majd először lisztben, aztán az elkevert tojásban, végül a morzsában megforgatva bepanírozzuk őket. Forró olajban hirtelen aranybarnára sütjük. Sütés után a felesleges olajat konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk.

Mákos-meggyes kalácspuding vaníliaöntettel (450 Ft egy adag)

Mákos-meggyes kalácspuding vaníliaöntettel
Mákos-meggyes kalácspuding vaníliaöntettel (450 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg száraz kalács
  • 3 db L-es tojás
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • 25 dkg meggy (fagyasztott, kiolvasztva)
  • 5 dkg porcukor plusz egy kevés a szóráshoz

Az öntethez:

  • fél tasak vanlíliás pudingpor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dl víz
  • 3 dl tej
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsot felszeleteljük, a szélét vékonyan levághatjuk. A szeleteket egy kivajazott üveg- vagy kerá-miatálba szorosan egymás mellé állítjuk, közéjük meggyszemeket helyezünk.
  2. Elkeverjük a tejet az olvasztott vajjal, 5 dkg porcukorral, 3 db egész tojással és a mákkal. Egyenletesen, kisebb adagokban a kalácsra öntjük, hogy az jól beszívja a nedvességet. Az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
  3. Közben a pudingport összekeverjük 2 evőkanál porcukorral. Simára keverjük 1 dl vízzel, majd felöntjük a tejjel is, és kevergetve forrásig melegítjük. Ha öntetté sűrűsödött, hűlni hagyjuk.
  4. A megsült kalácspudingot is hagyjuk langyosra hűlni, porcukorral megszórjuk, és a vaníliaöntettel kínáljuk.

Ez is érdekelhet: Gazdagon zöldséges egytálételek 800 forint alatt: főzz jókat olcsón!

Fotók: Vrábel Kriszta