Lélek

Mit ad az új szerelem 70 felett?

Meddig érdemes keresnünk az igazit? Létezik-e igaz szerelem 70 felett, és mit adhat egy ilyen kapcsolat? Szakértőnkkel ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
faragó melinda pszichológus szerelem szurovecz kitti új szerelem 70 felett

Jellemző, hogy életünket bizonyos társadalmi konvenciók szerint éljük. Megvan a maga életszakasza a tanulásnak, a házasságnak, a családalapításnak is, a sors azonban nem mindig ennek megfelelően forgatja a kártyáinkat. Meglehet, hogy akkor szülünk gyereket, amikor más már nagymama, és ugyanígy előfordulhat az is, hogy akkor esünk szerelembe, amikor a családunkban és a baráti körünkben már mindenki a fejét csóválja: ugyan már, 60-70 évesen ilyen már nincs! Pszichológus szakértőnk, Faragó Melinda szerint azonban nagyon is lehetséges! „Az igazság az, hogy az életünkbe bármilyen életszakaszban érkezhet szerelem – mondja a pszichológus.  – Nincs korhoz vagy helyzethez kötve, mégis nehezen fogadjuk el ezt a tényt, hiszen a világ támaszt felénk bizonyos elvárásokat, hogy mi, mikor valósuljon meg az életünkben. A nagytöbbség nem jár már nagymamaként randizni, sokkal inkább áll a tűzhely mellett, unokáktól körbevéve. Pedig a legtöbb nagyszülő korú embernek is vannak szenvedélyes érzései, csak a legtöbben elnyomják ezeket, mert nem merik megélni. Főként azért, mert félnek a környezetük reakciójától. Aztán vannak a renitensek, akik szembemennek a szokásokkal: láttam már olyat, hogy egy nagymama szerelmes lett, és úgy döntött, ezúttal ő lesz a saját életében az első. Fogta magát, elköltözött az új párjához a tengerentúlra. Egyszóval az, hogy érdemes-e időskorban is keresni a szerelmet, csak attól függ, megengedjük-e magunknak, hogy magasról teszünk a környezetünk elvárásaira, és boldogok leszünk.”

Jót tesz az egészségnek

De vajon mit adhat időskorban egy friss párkapcsolat? „Ebben az életszakaszban már inkább a lelki értékek, a szeretet, az összetar-tozás, a társas létezés a legfontosabb párválasztási szempontunk – mondja Faragó Melinda. – Nagyon fontos, hogy az ő rigolyáit a mi rigolyáinkhoz tudjuk igazítani, hogy az együttélésünk békés és harmonikus legyen, hiszen ebben az időszakban már egész biztos, hogy két kiforrott személyiség áll egymással szemben, az esetek többségében némiképp rugalmatlanabb attitűddel. Nem szabad alábecsülni azonban a fizikai kapcsolat fontosságát sem, amelyre nyilván egyénileg változó mértékben, de idősebb korunkban is szükségünk van. Még ha nem is minden esetben fülledt erotikára kell gondolni, de személyenként változik, kinek, meddig van igénye a testiségre. Öregek közt is lehet és van szex, még akkor is, ha erről beszélni tabu. Ilyenkor is van fizikai vonzalom, és ha ezzel testiség is együtt jár, az az idősebb szervezetnek is jót tehet. Beindul a hormontermelés, ami akár vissza is fordíthat a testben bizonyos, az időskorra jellemző folyamatokat. Tehát bizton állíthatom, hogy 60-70 évesen szerelembe esni jót tesz az egészségnek.”

Vannak nehezítő körülmények

Időskori új szerelem esetében általában a legjellemzőbb nehezítő körülmény az, hogy a környezet sokszor nagyon negatívan reagál rá. Gyakori, hogy a gyerekek, unokák nem tudnak mit kezdeni azzal a gondolattal, hogy a nagymama vagy nagypapa szerelembe esett, és ez azt jelenti, hogy egyrészt kevesebb ideje marad rájuk, másrészt be kell fogadniuk egy új családtagot. „Ez nem mindig megy – mondja a pszichológus. – Különösen akkor nehéz, ha az előző társ meghalt, így a gyerekek nehezen élhetik meg, hogy valaki az imádott szülő vagy nagyszülő helyére lép. Emellett féltik idős családtagjukat attól, hogy esetleg csalódás éri vagy csalás áldozata lesz. Megfordulhat a fejükben az a materiális, önző gondolat is, hogy mi lesz így az örökségükkel. Egyszóval: ritka, hogy a papa vagy a mama új szerelmét a család kitörő lelkesedéssel fogadja.”

Mit tehetünk, hogy működjön?

„Ha úgy jártunk, hogy nagymamánk-nagypapánk oldalán feltűnik egy új társ, bármennyire nehéz is, próbáljunk meg nyitottnak lenni felé, és örülni annak, hogy boldog. Meglehet, ez a mi életünkben is jelentős átszervezéshez vezet, hiszen az addig bármikor ugrasztható nagyszülőnek, aki boldogan jött segíteni vagy vigyázni a gyerekekre, most már van magánélete is. Ha így alakult, akárhány éves is családtagunk, támogassuk! Ha pedig mi vagyunk nagymamák, nagypapák, és eltalált bennünket Ámor nyila, ne lepődjünk meg, mert szerelem ellen senki nem védett. Engedjük bele magunkat bátran az érzelembe, és gondoljunk arra, hogy soha, semmihez nem késő, hiszen legyen hátra az életünkből akár öt, akár ötvenöt év, a legértékesebb mindig a mai nap boldogsága, hiszen az már a miénk” — foglalja össze szakértőnk.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete