Lélek

Itt az idő: karácsony előtt lélekmentő bocsánatot kérni

A szeretet ünnepéhez közeledve megnő bennünk a vágy, hogy rendezzük a megromlott kapcsolatainkat. Miért jó, ha nemcsak fejben játszunk el a gondolattal, de meg is tesszük?

Van az a mondás, hogy az szeret jobban, aki hamarabb telefonál. Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó szerint ráfér egy kis módosítás, mert ez gyakran nem szeretet, hanem ego kérdése. A „neki is épp annyi erőbe telik felhívni engem, mint nekem őt” – gondolatot a harag, a dac vezéreli, és akár egy életre két ember közé állhat. Ha valaki fontos nekünk és visszavárjuk az életünkbe, a felülemelkedés és a feltétel nélküli szeretet jele, ha mi emeljük fel először a telefont.

Ilyenkor mindenki érzelmesebb

„Az ünnepek környékén nagy az esélye annak, hogy az újbóli kapcsolatfelvétel és a bocsánatkérésünk sikeres lesz – mondja szakértőnk, Villányi Gergő pszichológus. – Karácsony közeledtével az emberek többsége érzékenyebb, érzelmesebb. A szeretet ünnepén önmagunkkal való kitolás haragot dédelgetni, és dacból, büszkeségből nem szólni ahhoz, aki egyébként fontos nekünk. Kérdezzük meg magunktól: valóban szeretnénk, hogy az illető újra az életünk része legyen? Képesek vagyunk vele a közös történetünkről indulatok nélkül beszélni? Tudjuk-e tisztázni a helyzetet? Ha a válaszunk igen, akkor egy telefonhívással nincs mit veszítenünk.”

Ezzel is számoljunk!

Persze előfordulhat, hogy a másik fél visszautasít, vagy meg sem hallgat bennünket. „Ha ez történik, ne ostorozzuk magunkat. Valószínűleg ő még nem jutott el odáig a feldolgozási folyamatban, mint mi, vagy amíg dúlnak benne a heves érzelmek, nem akar beszélni velünk. De így is azzal a megnyugtató gondolattal karácsonyozhatunk, hogy mindent megtettünk a kapcsolat helyreállításáért, a békülés nem rajtunk múlott” – magyarázza szakértőnk.

Levélben is lehet

Ha nem szépen váltunk el, vagy olyasmit is a másik fejéhez vágtunk, amit nem gondoltunk komolyan, akkor természetes, hogy szorongunk a békülési telefonhívás előtt. Tarthatunk attól, hogy ő még mindig haragszik ránk, és rosszul reagál majd a megkeresésünkre. Azonban ne feledjük, a konfliktusunk óta neki is elteltek hetek, hónapok, és könnyen lehet, hogy ahogy mi, úgy ő is látja már a saját felelősségét a helyzet kialakulásában, és ugyanúgy szenved a hiányunktól, mint mi az övétől. Ha nem merjünk vállalni a telefonhívás kockázatát, küldjünk neki e-mailt vagy levelet – így lehetőséget adunk arra, hogy higgadtan végiggondolja, szeretne-e válaszolni, és ha igen, mit.

Az ideális békülőbeszélgetés

Elsőként érdeklődjünk arról, hogy van, és ha visszakérdez, magunkról is meséljünk. Amikor oldódik a hangulat, hozzuk szóba a konfliktust, és beszéljünk nyíltan az érzelmeinkről. Kérjünk őszintén bocsánatot azért, amivel megbántottuk. Vele szembe kerüljük a hibáztatást, a felhánytorgatást. Kérdezzük meg, szeretne-e velünk kapcsolatban maradni, és ha igen, ajánljunk fel valami közös programot, akár az ünnep apropóján. Ha nem nyitott rá, kívánjunk neki sok szerencsét, és ne keressük többé.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete