Lélek

Találja meg a tél napos oldalát: 5 tipp a tartós levertség ellen

Nehéz mostanában optimistának maradni, hiszen régóta borús az idő, fáradékonyabbak, sőt talán ingerlékenyebbek is vagyunk. Változtassunk ezen az állapoton!

1. Szellőztessük ki a fejünket!

A rendszeres mozgás jót tesz a testnek és a léleknek – már napi 15 perc könnyed sport is növeli az energiát, pihentetőbb alvást biztosít, és javít az általános hangulatunkon. Akármilyen hideg is van, érdemes jól felöltözve sétálni egy nagyot: a nappali fényben eltöltött idő még télen is felderítheti a kedvünket.

2. Egészséges, tápláló étrend

A feldolgozott élelmiszerekből álló és finomított cukrokkal telített ételek összefüggésbe hoz­hatók a rossz közérzettel, az ingadozó hangulattal, beleértve a depressziót is. A téli időszakban különösen figyeljünk arra, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget és fehérjékben gazdag harapnivalót válasszunk. Rossz az emésztésünk? Mihamarabb javítsunk rajta, hiszen a felborult anyagcsere, nagyon sok plusz­energiát vonhat el a szervezettől.

Segítsünk étrend-kiegészítőkkel is!

Érdemes kimerültség esetén növelni a napi bevitelt magnéziumból, valamint omega-3 zsírsavakból, D-vitaminból és B-vitaminokból is.

3. Emberi kapcsolatok

Iyenkor a társas kapcsolataink is beszűkülnek, hiszen több időt töltünk a négy fal között, mint tavasszal és nyáron. Mi a megoldás? Rendszeresen videócseteljünk, telefonáljunk barátokkal, családtagokkal vagy e-mailben tartsuk a kapcsolatot. Esetleg iratkozzunk be egy könyvklubba vagy társastáncra – a lényeg, hogy ne engedjük, hogy a magány maga alá temessen. Ezek a kapcsolatok – még ha virtuálisak is – kicselezhetik a rossz közérzetet.

4. Gyógynövények a bögrében

Teázzunk minél többször! A citromfű nyugtatja az idegeket, akárcsak a levendula, ami az étvágyunkon is sokat dob, ha enni is alig van kedvünk. Az orbáncfű remek megoldás idegességre, javítja a hangulatot, és különösen hasznos stresszes napokon.

5. Szép álmokat!

A kevés, vagy nem kielégítő alvás is ronthat a hangulatunkon. A tartós alváshiány a depresszió és más mentális betegség kockázatával járhat. Mivel ilyenkor sokkal többet van sötét, mint világos, a cirkadián ritmusunk – azaz a test természetes órája, amely segít szabályozni az olyan fontos funkciókat, mint az alvási ciklusok és a hangulat – könnyen felborulhat. Alakítsunk ki egészséges alvási rutint, és lehetőség szerint mindennap ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel. Kerüljük az elektronikus eszközök használatát a hálószobában, és ne nézzünk tévét közvetlenül lefekvés előtt!

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete