Otthon

Segítség, szárad a bambusz! Hiánybetegségről árulkodnak a csúnyuló levelek

A bambuszok vízigényes növények, a nem megfelelő ápolás nyomot hagy rajtuk.

Sürgős tanácsot szeretnénk kérni a bambuszommal kapcsolatban. Vagy túl kevés, vagy túl sok vizet kaptak, és emiatt száradni kezdtek. Nagyon szépen köszönjük, és várjuk válaszát! – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A bambuszok vízigényes növények, száraz helyen öntözést igényelnek. Ha azonban kevés vizet kapnak, általában nem száradnak, hanem keveset, rövidet hajtanak vagy egyáltalán nem hajtanak adott évben. A cserépben tartott növény azonban barnulhat és potyoghat attól is, ha hagyjuk meglankadni két öntözés között. Mindig tartsuk nedvesen!

Száradást az erősebb hideg is okozhat. Ekkor a növény meglévő lombozata sérül, barnul, és a friss, új hajtások lombozata lesz zöld. Ez tulajdonképpen egy egyszerű fagykár. A barnult levelek lehullanak a nyár folyamán. Én átültetném és tápoldatoznám, zöldnövényeknek készült tápoldattal. A bambusz igazán szép kiültetve lesz.

Előfordul, hogy a bambuszok friss lombozata betetvesedik, ez szintén okozhat barnulást, illetve lombhullást. Ez ellen permetezni kell, ám fontos, hogy csak akkor, ha valóban van rajta élősködő. A tetvek környékén az ürüléktől fényes lesz a levél, tehát könnyen megtalálhatóak.

Fotó: shutterstock