Otthon

Angol, futó, teahibrid: így válasszon a kertbe rózsafajtát – ültetési tanácsok

Milyen rózsát válasszunk? Nehéz kérdés, hiszen a számtalan faj illat és szépség tekintetében is egymással vetekszik.

Felsorolni is képtelenség, hogy hány fajta rózsa létezik, de azért a helyes választáshoz nem árt, ha ismerjük az egyes csoportokat. Összeállításunk olyan praktikus kérdésekre ad választ, mint hogy egy-egy fajban meddig gyönyörködhetünk, milyen színekben pompázhat, hogyan gondozzuk, mik az igényei, és hová illik igazán a kertünkben.

Angol rózsák

Az angol rózsákban kombinálódik a történelmi rózsákból hozott illat és törékeny báj a teahibridek széles színválasztékával és folyamatos virágzásával. Méretük szerint lehetnek 90–120, 120–150 centis magasságúak, a szirmok pedig leginkább pasztellszínűek, és májustól az őszi fagyokig gyönyörködtetnek.

  • Így ültessük: Mivel elég nagy a helyigénye, ezért 1-2 méteres távolságban helyezzük őket a talajba.
  • Ide ültessük: Vegyes beültetésű kertbe illenek a leginkább. Mivel erőteljes bokor lesz belőlük, ezért köréjük csak óvatosan ültessünk más növényeket.

Minirózsák

Ha valaki az apró, ám gazdagon virágzó növényeket szereti, akkor a mini rózsákat imádni fogja. Mindössze 20–50 centisre nőnek, fehér, sárga, piros, bordó árnyalatokban tündökölnek. Apró virágaik tömegesen nyílnak, és egész nyáron virágzik egészen késő őszig. Ráadásul, amit télen cserepes formában ajándékba kaptunk, tavasszal gond nélkül kiültethetjük.

  • Így ültessük: A rózsatövek között körülbelül 20 centis távolságot hagyjunk.
  • Ide ültessük: Ha sorba ültetjük, látványos szegély lehet, vagy a sziklakert éke, ha ha hagymás virágok közé tesszük, kis csoportokba.

Futórózsák

Szeretnénk a kert látványosságává tenni egy csupasz falat vagy egy kerti kaput? Akkor a futórózsánál nincs tökéletesebb választás. A rózsák tényleges magasságát sok tényező befolyásolja. Elsősorban a támrendszer mérete, a talajtípus, tápanyagellátás és a metszési mód. Színben és illatban rendkívül változatosak. A virágok egyesével vagy bogas virágzatokban nyílnak késő tavasztól őszig. Virágaik többnyire teltek, a nyár folyamán többször is virágozhatnak.

  • Így ültessük: Szinte minden esetben támasztékot igényelnek. Ha fal mellé ültetjük, akkor hagyjunk 50-60 centi, ha támaszték mellé, akkor 20 centi távolságot. Amikor egy oszlopra szeretnénk felfuttatni, két-két azonos fajtájú futórózsát ültessünk köré.
  • Ide ültessük: Falak befuttatására, rózsalugasok képzésére, kapuk feldíszítésére használjuk, de padok fölé, verandára, a mediterrán hangulat kialakításához is ideális.

Bokorrózsák

Mintha csak egy élő virágzuhatag lenne a kertünkben! Nem csoda, hogy a bokorrózsa a virágok hihetetlen gazdagsága és mennyisége miatt az egyik legkedveltebb fajta. Három csoportba oszthatók, és lehetnek kis (50–70 centis), közepes (80–100 centis) és nagy (120–150 centis) fajták is. Szinte minden színben megtalálhatóak, még fekete változatban is! Ráadásul kora nyártól egészen késő őszig szemet gyönyörködtető virágokat hoznak.

  • Így ültessük: A rózsatövek egymástól 60 centi sor és 40 centi tőtávolságra legyenek.
  • Ide ültessük: Ültethetjük egyesével vagy csoportokban a virágágy központjába. Alacsonyabb, többvirágú fajták sövény telepítésére is alkalmasak, de képezhetünk belőlük önálló szolitereket, azaz virágszigeteket is.

Talajtakaró rózsák

A pompás, apró virágok garantáltan színt visznek a kertbe. Rendkívül hasonlítanak a futórózsákhoz, már csak a látványosság miatt is. A talaj felszínén úsznak, növényszőnyeget képeznek. Leginkább a halvány lilás-fehéres változatai kedveltek, de létezik erőteljes bordós árnyalatú is. Virágaik 3-11 virágból álló csokros virágzatokban nyílnak kora nyártól késő őszig.

  • Így ültessük: Általában 100×100 centis térállásba kell őket telepíteni.
  • Ide ültessük: Kedvelt talajtakarók cserjék közé ültetve, de az ágyásban is megállják a helyüket. Kiválóan alkalmasak virágtartók vagy kerti figurák beültetésére, díszítésére. De ültethetjük a kerti utak és lépcsők mellé is.

Teahibrid rózsák

Nem véletlen, hogy valaha ezek voltak a legelterjedtebb kerti rózsák – és úgy tűnik, most reneszánszukat élik. Ha gyönyörű, nagy virágra vágyunk, amit akár ajándékba is adhatunk, akkor a teahibrid az ideális választás. Többnyire nagyra nőnek, nyár végére a 1,5 métert is elérik. Erőteljes színek és illat jellemzik az orgonalilától a bíborpiroson át az aranysárgáig. Egy száron kevés, körülbelül 2-3 virágot hoznak, de olykor az 5 is előfordul. Virágzásuk május végétől kezdve az őszi fagyokig folyamatos.

  • Így ültessük: Nemcsak tavasszal és ősszel, hanem a virágzási időben is ültethetőek önállóan vagy csoportosan. Ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor ügyeljünk arra, hogy a tövek egymástól 60 centi sor- és 40 centi tőtávolságra legyenek.
  • Ide ültessük: Telepíthetők rózsaágyba, ahol a növény alakja jól érvényesül.

Magas törzsű rózsák

Igazán romantikus hangulatot adhat egy kertnek, ha magas törzsű fajtával, köznyelv szerint rózsafával díszítjük, mert akár egymagában is nagyon látványos lehet ez a „virágfelhő”. Fajtától függően 90, 120, de akár 140 centisre is megnőhetnek, a szivárvány minden színében pompázhat a rózsafánk. Kora nyártól az első őszi fagyokig díszít virággal.

  • Így ültessük: Ültetés után mindenképp szükség van arra, hogy karóval kitámasszuk, amíg meg nem erősödik a rózsafa.
  • Ide ültessük: Leginkább önállóan érvényesül, de kisebb csoportban a kerti út mellett is szép, esetleg a virágágyás közepén.

Rózsanevelési 1×1:

❁ A tűző napra való ültetést szereti.

❁ Fokozott tápanyagigénye van, érdemes tápoldatozni.

❁ Fagy idején földkupaccal takarva teleltessük!

❁ Tavasszal mindig végezzünk rajta infjító metszést!

❁ Betegség-ellenálló fajtát válasszunk, vagy permetezzük a kártevők ellen!

Fotó: shutterstock

Címkék: