Otthon és Kert

Hogyan lehet avokádófám? Türelem kell hozzá, de megéri!

A tápanyag-utánpótlást meghálálja, így öntözéskor tápoldattal, átültetéskor komposzttal vagy műtrágyával dúsítsa az avokádó közegét.

Itthon sem fát, sem oltócsapot nem lehet kapni. Pedig könnyen akklimatizálódna, télen is csak egy 16 fokos hely kellene hozzá, és az, hogy ne öntözzük sűrűn. Magról meg lehet próbálni termeszteni, amely elhúzódóan csírázik: két hét áztatás után mindig kicsit nedves földbe kell tenni, és 22-24 Celsius-fokon tartani. Azonban tudni kell: minimum 15 év múlva hoz először gyümölcsöt. Még egy megoldás létezik: kertészetben vásárolhatunk egy oltványt.

Mérsékelt vízigényű, nem szereti a túlöntözést. Ön valószínűleg itt hibázott. Amennyiben túl nagy a cserép a növény méretéhez képest, vagy túl tömör a föld és levegőtlen, a növény könnyen berohad, és ekkor levélfoltosodás, valamint gyökérrothadás lép fel. Ilyenkor vegyünk vissza alaposan az öntözővíz mennyiségéből, és ha lehet, tegyük olyan helyre, ahol sok fény éri. A fény és a meleg segít szárítani a közeget, és a hajtásnövekedésben is jól hat.

A tápanyag-utánpótlást meghálálja, így öntözéskor tápoldattal, átültetéskor komposzttal vagy műtrágyával dúsítsa az avokádó közegét. Végül pedig a növényre jellemző, hogy az idősebb leveleit eldobálja, és csak a hajtások közelében marad lombos.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértője. További szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: pexels