Otthon és Kert

Illatos otthon fillérekből: gombából és mohából is varázsolhatunk egyedi illatosítót

A hideg idő beálltával válasszunk olyan illatokat, amelyek közel állnak hozzánk, sőt, akár mi is készíthetünk különleges kompozíciókat.

Egy virág új élete

Zólyomi Zsolt parfümszakértőt olykor arra kérik fel, hogy rendezzen be egy lakást illatokkal. Ő ilyenkor olyan minőségű és árú termékekkel dolgozik, amelyek az átlagember számára nem igazán elérhetőek, ám Zsolt állítja, kis ügyességgel és fantázi-ával megteremthetjük a magunk illatvilágát is.

„Sokszor a legolcsóbb hozzávalókból is remek illatosítót készíthetünk, sőt egy-egy növénynek is meghosszabbíthatjuk az illatát és az életét – kezdi a parfümőr. – Például amikor a vázában a virág szirmai már fonnyadni kezdenek, töltsünk meg egy hamutálat vagy egy csészealjat vízzel, és szórjuk bele a leszedett szirmokat. A virágban található illóolajok a víz felszínére jönnek, és még jó néhány napig illatosak, főleg, ha meleget kapnak, például radiátoron. Ezt a módszert alkalmazták egyébként az ókori rómaiak is.”

Te jószagú gardrób!

A szekrények illatosítása nemcsak azért fontos, hogy a ruháink kellemes illatúak legyenek, hanem, hogy nehogy beleköltözzenek a kártevők, például a molyok.

„A levendulát már a nagymamáink is használták a szekrényeikben, de érdemes más növényeket is kipróbálni, hogy rátaláljunk a kedvencünkre – javasolja Zólyomi Zsolt. – Egy-egy alkalommal tegyünk zsályalevelet, rozmaringot vagy citronellát a gardróbba, utóbbi a rovarokat is elriasztja.”

Egy szippantásnyi ősz

Télen valahogy könnyebben találjuk meg azokat az illatokat, amelyek jó hangulatba hoznak, hiszen szinte ösztönösen a radiátorra szórjuk a narancs héját, szegfűszeget, fahéjat törünk. Az ősz illatait azonban, úgy tűnhet, nehezebb megfogni. A parfümőr ehhez is ad tanácsot

„Erdőben járva szedjünk gombát, mohát, zuzmót, egy kevés faágat, kapargassuk meg a felszínüket, és keverjük össze őket. Ezeket az alapanyagokat egyébként a parfümipar is alkalmazza.”

A sütni való gesztenye héjából ne szedjük ki a maradék gyümölcsöt, hanem tegyük a radiátorra, és finom gesztenyeillat árad majd a lakásban. De alkalmazhatjuk nagymamáink módszerét is, tegyünk az ablakpárkányra almát, körtét vagy birset: a napfény hatására kellemesen illatoznak majd. Ugyanilyen intenzív gyümölcsillatot érezhetünk, ha egy kis kupicányi vilmoskörtepálinkát, konyakot vagy vörösbort teszünk a radiátorra vagy az ablakhoz. A megtört paradicsomág, de a friss füge kibuggyanó nedve is remek illatosító.

Zsolt tippje

Használjuk az úgynevezett fehér virágokat, melyeknek szirmaiból enyhén bódító, édeskés illat árad. Hálószoba illatosítására például tökéletes választás. Ehhez jázmin, tubarózsa, narancsvirág, magnólia és gardénia virágát szórjuk a vízbe.

Fotó: fotolia