A tápanyaghiány megváltoztatja a testi folyamatokat. A hiányok pótlása nagyon fontos a szervezetünk megfelelő működéséhez, hiszen ha ezzel nem foglalkozunk, az megnehezítheti a mindennapokat, és könnyen meg is betegedhetünk. A teljes vérkép segíthet meghatározni, miből kellene többet fogyasztanunk, de a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrendet mindig tartsuk szem előtt.
Kalcium
Azt jól tudjuk, hogy nagyon fontos az egészséges csontokhoz, de ha nincs elég belőle a szervezetünkben, annak egyéb tünetei is lehetnek. Ezek a zsibbadás, az ujjak bizsergő érzése, szívritmuszavar. Egy átlagos felnőttnek naponta 1000 milligramm kalciumra van szüksége, de az 50 év feletti nőknek és a 70 év feletti férfiaknak ezt +200 mg-mal meg kell toldani.
Ezt fogyasszuk: A szakemberek szerint napi három pohár tej vagy joghurt elegendő a napi kalciumbevitelhez. A sajt is remek kalciumforrás, de ha nem szeretjük a tejtermékeket, vagy tejfehérje-érzékenyek vagyunk, ezt a tápanyagot megtalálhatjuk a kalciummal dúsított növényi tejekben vagy a reggeli gabonapelyhekben (ellenőrizzük az élelmiszer tápértékcímkéjén, hogy van-e hozzáadva kalcium!), illetve a sötét levelű zöldekben, mint a kelkáposzta és a brokkoli.
Szöveg: Sinkó Edit
Fotó: adobestock, gettyimages