Otthon Riportok

Kinőttük a lakást! 21+1 ötlet, hogy több helyet alakítsunk ki az otthonunkban

Akár valóban kis alapterületű, akár csak mi látjuk szűkösnek a lakóteret, mert túlzsúfoltuk az évek alatt, elérhetjük, hogy mindennek legyen helye, mégse érezzük magunkat zsibvásárban.

A személyes tárgyaktól, díszektől lesz egy lakásból otthon az évek során. Igen ám, de mit tehetünk akkor, ha nincs több száz négyzetméterünk a berendezéshez? Ha meghitt környezetben szeretnénk élni, akkor megfelelő bútorokra és néhány praktikus tippre lesz szükségünk.

Polcok mindenütt
1. Használjuk ki a szabadon álló falfelületeket: akár a plafonig kerülhetnek polcok a konyhában, előszobában, gyerekszobában, de a nappaliban is jól mutat a tévé és a kanapé fölött is a polcrendszer.
2. Ha egy picit megszakítanánk a polcok egyhangúságát, de a tárolóhelyekről sem mondanánk le szívesen, jó megoldás lehet, ha a tévét a falra szereljük, és így a bútoron több hely marad tárolásra, pakolásra.
3. Térelválasztónak is használhatjuk a polcot, például a nappali és az étkező vagy a háló között. Ezzel a megoldással ugyanis nem csökkentjük jelentősen a terület nagyságát – nem foglalja a helyet, mint egy fal, pláne, ha a fal elé tesszük a szekrényt, polcot –, a fény is átszűrődik rajta, ráadásul a könyveknek, magazinoknak is lesz helye.
4. A hálószobában az ágy mellé, az ágyfej köré is tehetünk polcot, így még éjjeliszekrényre sem lesz szükségünk.
5. A sarokpolcok kifejezetten előnyösek helykihasználás szempontjából.

Lépcső alatt
6. A lépcső alatti szabad területet vétek üresen hagyni. A feljáró típusától függően többféle módon hasznosíthatjuk a területet. Az egyik ötletes megoldás, ha szekrényekkel, fiókokkal, polcos rendszerrel építjük be: így helye lehet a porszívónak vagy a könyveknek.
7. Amennyiben van elég pakolóhely a lakásban, és a lépcső formája lehetővé teszi, akár egy kis olvasósarkot is berendezhetünk a lépcső alatt.

Ajtóra fel!
8. Helyet spórolhatunk a fürdőszobában, ha az ajtóra szereljük fel a törülközőtartót.
9. Hasonló elv mentén érdemes a konyhaszekrény ajtajára rögzíteni egy fedőtartót, így azok nem foglalják majd a helyet a szekrényben, és több marad a lábosoknak, fazekaknak.

Fentről lefelé
10. Nemcsak az üres falfelületeket érdemes kihasználni, hanem a plafont is. Hogyan? Szerezzünk be egy speciális mennyezetre szerelhető tárolót. Ez lehet sínbe csúsztatott doboz, vagy a konyhapult fölött elhelyezett edény-, esetleg pohártartó.

Doboz, doboz hátán
11. A polcokon, szekrényekben rengeteg apróságot elrejthetünk, ha dobozokat, kosarakat helyezünk el rajtuk, bennük. Amennyiben látható helyre – polcra – kerülnek a tárolók, úgy érdemes egyforma dobozokat venni, így még rendezettebbnek tűnik majd a helyiség.

Összecsukható, kinyitható bútorok
12. Ha szívesen látjuk vendégül a családtagjainkat, barátainkat, sok ülőhelyre, nagy asztalra lesz szükségünk. Ám a mindennapokban ezek útban lehetnek, ezért jobban járunk, ha kinyitható darabokat választunk. A bővíthető, kerek étkezőasztal előnye, hogy könnyen közlekedhetünk mellette anélkül, hogy megütnénk magunkat a sarkokban.
13. Az összecsukható székeket egymásra pakolva egyszerűbb tárolni az ajtó mögött is. Ha mégsem összecsukható ülőalkalmatosságot választunk, akkor használhatjuk éjjeliszekrényként is az ágy mellett. A vendégek érkezésekor csak le kell pakolni róla, és kivinni a hálóból.
14. Ha a nappalink a hálószobánk is, akkor kihúzható kanapéágyat érdemes használni. A különféle ágytakaró matracokkal már ezek is legalább olyan kényelmesek lehetnek, mint egy franciaágy, ám nappal kanapéként használhatjuk.
15. Puffokból is kapható nyitható, tárolóval rendelkező kivitel, elrejthetjük benne a papucsokat, cipőket, díszpárnákat, plédeket, de akár a gyerek plüsseit, játékait is.

Ágy alatt
16. Amennyiben kicsi a hálószobánk vagy a gyerekszobánk, vegyünk magasított ágyat, így a fekvőhelyünk alatti részt is használhatjuk tárolásra. Ideális, ha görgős dobozokat helyezünk el az ágy alatt, amelyekbe az ágyneműn kívül is sok mindent bepakolhatunk.
17. A gyerekszobában a galériaágy izgalmas lehet a gyereknek, miközben praktikus a szülőnek, hiszen az ágy alatt pakolórendszert építhetünk ki. Ha elegendő fény jut be a helyiségbe, akár az íróasztalt is betehetjük oda.

Polc elrejtve
18. Ha nem tudjuk a konyhában hova pakolni a fűszereket, konzerveket, ecetet stb., válasszunk keskeny, görgővel mozgatható polcot, amely két szekrény közé is befér, és könnyen elrejthetjük benne az alapanyagokat.

A nagyobb jobb
19. A sok kis bútor zsúfoltabbá teszi a teret, főleg, mert azok között utat kell hagyni a közlekedésre. Éppen ezért jobban járunk, ha kevesebb, de nagyobb méretű bútorral rendezzük be a helyiséget.

Tükröm, tükröm
20. A tükör nélkülözhetetlen a fürdőszobában. Ez azért is jó, mert az üveg optikai­lag nagyítja a teret, így az apró fürdő is nagyobbnak fog tűnni. Ha azonban nem sima tükröt szerelünk fel a falra, hanem egy tükrös ajtóval ellátott szekrényt, akkor két legyet üthetünk egy csapásra: így ugyanis a pipereholmiknak is helyet találunk.

Külső terek használata
21. A lakás méretétől függetlenül vétek nem kihasználni azokat a helyeket, amelyek nem tartoznak közvetlenül a lakótérhez. Vagyis a padlás, pince, garázs ideális pakolóhelynek számít. A már nem használt, leselejtezett szekrényt, komódot állítsuk be a helyiségbe, és pakoljuk tele például a nyári cipőkkel, strandcuccokkal, vagy bármi olyan tárggyal, amelyre nincs szükségünk minden nap.

+1 tipp

Az összes trükköt bevetettük, mégsem

találunk mindennek helyet? Ideje selejtezni! Válogassuk át a ruhákat, nézzük át a szekrényeket, melyik tárgyat, konyhai eszközt nem használtuk már hónapok, évek óta. Amennyiben találunk ilyet, ajándékozzuk el azoknak az ismerősöknek, akikről tudjuk, hogy jó hasznát vehetik, vagy hirdessük meg online piactéren, de oda is adhatjuk rászorulóknak.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete