Otthon Riportok

Tiszta lakásban is elszaporodhatnak az ágyi poloskák: így irtsa ki kellemetlen élősködőket

Nyugat-Európa nagyvárosaiból, de itthonról is egyre több hír érkezik az ágyi poloskák inváziójáról. Ez az apró élősködő kínzó tüneteket okozhat, és sajnos nehéz kiirtani. Mit tehetünk mégis?

„Senki sincs biztonságban. Bárhol összeszedhetjük és hazavihetjük a poloskákat, és észre sem vesszük, amíg el nem szaporodnak” – ezt a riasztó nyilatkozatot Emmanuel Gré­goire, Párizs alpolgármestere tette a francia televízióban. A fények városa ugyanis mostanában nemcsak a szépsége miatt került a hírekbe, hanem azért is, mert egyre nagyobb méreteket ölt az ottani háztartások ágyipoloska-fertőzött­sége. De Londonban is rengeteg helyen bukkannak fel a vérszívók, és Magyarországon is tapasztaltak már tömeges fertőzést szociális intézményekben, kórházi osztályon.

Bárhonnan hazavihetjük

„Az ágyi poloska inváziója nem higiénia kérdése: a legtisztább otthonokban is elterjedhetnek” – fogalmazott a 24.hu-nak adott interjúban Szekeres Sándor biológus, parazitológus, az Állatorvostudományi Egyetem adjunktusa. Ez a kifejlett állapotában nagyjából 5-6 milliméteres vérszívó rovar már az ősembereknek is gondot okozhatott, és velük együtt a barlangokból a házakba is átköltözött. Minden olyan helyen előfordul, ahol emberek élnek: lakásokban, szállodákban, kórházakban, idősotthonokban, kollégiumokban, de még a mozik és tömegközlekedési eszközök sem mentesek tőle. Vagyis bárhonnan hazavihetjük, ahol csak megfordulunk – valóban sehol sem lehetünk teljesen biztosak a poloskamentességben.

Megérzi, mikor alszunk

A nappalt, amíg a táplálékforrásuk, vagyis az ember aktívan él, apró repedésekben elbújva töltik a rovarok. Meglapulnak a falban futó vezetékek mellett, a dugaljak mögött, a képek, falvédők hátoldalán, a kanapé, az ágy redőiben. Kiváló érzékszerveikkel, a hő- és szén-dioxid-kibocsátás alapján térképezik fel, mikor alszunk. Ilyenkor máris megtámadják a szabadon maradt bőrfelületeket, a kezet, az arcot, a lábakat. A leggyakrabban az egymás közelében elhelyezkedő, pirosas csípések nem azonnal, hanem reggel kezdenek viszketni. Hogy kinek mennyire súlyosak a tünetei, az egyéni érzékenység kérdése: van, aki nem is tudja meg, hogy ágyi poloska áldozata lett, másoknál viszont akár egy hétig is égő, sőt gennyes, piros duzzanatot okozhat a rovar vérszívása. Az ágyi poloska nyála, széklete sokaknál allergiás reakciót válthat ki. Betegségeket viszont szerencsére nem terjeszt – persze ettől még nagyon kellemetlen vele együtt élni.

Napi 10 petét rak le

A probléma nem fog magától megoldódni, erre nem érdemes várnunk. Az ágyi poloska ugyanis iszonyatosan szapora élőlény. Naponta akár tízesével rakja le a petéit, egyetlen nőstény akár 200-500 utódot is létrehozhat élete 10-12 hónapja alatt. Ráadásul türelmes: egy kifejlett példány akár 6 hónapig is kibírja táplálék nélkül, így egy pár hetes családi vakáció meg se kottyan neki. Amikor már rovart látunk a szobában, akkor nagy a gond. Árulkodhat a jelenlétéről az apró, barnásfekete ürülék, a növekvő rovarok levedlett bőre, vagy akár az avas, erjedt málnára emlékeztető szag is. Szekeres Sándor a 24.hu-nak arról is beszámolt, hogy külföldön sok helyütt, épp ezt kihasználva, speciálisan betanított keresőkutyákat alkalmaznak, hogy kiszagolják a poloskafertőzöttséget.

Rovarirtás inkognitóban

Szekeres Sándor kiemeli: az ágyi poloskák­tól csak szakember segítségével lehet teljesen megszabadulni, így ha megtörtént a baj, hívjunk mihamarabb hozzáértő kártevőirtót. A pletyka miatt nem kell aggódnunk, ő ugyanis civil autóval és ruhában érkezik, nem fog kiderülni, miért járt nálunk. A társasházakban azonban nem érdemes titkolózni, mivel a rovarinvázió sajnos villámgyorsan átterjed a többi lakásra is: a strangokon, a vezetékek mellett napok alatt eljut a szomszédokhoz. Épp ezért fontos, hogy a szakember minden lakásba bemehessen, hiszen ha az egyikben kimarad az irtás, onnan visszatérhetnek a paraziták. A kártevőmentesítés során gyakran folyékony permetet használnak a rovarok ellen, de van, hogy a hermetikusan lezárt lakást apró szemű irtószerrel, „füstköddel” árasztják el. Egy alkalom viszont soha nem elég, hiszen a tojásokat a méreg nem pusztítja el. Épp ezért néhány héten belül a szakembernek vissza kell térnie, és újra kiszórnia a hatékony vegyszert.

A hő a legnagyobb ellensége

Fontos tudni, hogy a poloskák szaporaságával és kártékonyságával a házi módszerek nem veszik fel a versenyt. Sokan az alkoholtartalmú spray-t, a geránium- és a levendulaolajat ajánlják ellenük, ezzel azonban csak ideiglenes megoldást lehet elérni. Az sem segít, ha kidobjuk az ágyat, hiszen a lakás bármelyik részén, bármilyen kárpiton vagy eldugott sarokban felbukkanhatnak – így az újonnan vásárolt ágyba is azonnal betelepszenek. Ráadásul, ha a lomtalanításon talált bútort valaki hazaviszi, a rovarok az ő háztartásában is megjelennek. Külföldön egyébként bevett szokás, hogy ha valamit mégis kiselejteznek a poloska miatt, arra jól láthatóan ráírják ezt. Akit a szégyen tart vissza ettől a lépéstől, annak érdemes feltűnően megrongálni a bútordarabot, például több helyen felvágni a kárpitot, hogy senkinek ne jusson eszébe újrahasznosítani.

Nekünk magunknak is érdemes vigyázni a másodkézből vásárolt bútorokkal, az antikváriumból szerzett könyvekkel, a használt plüssjátékokkal – figyelmeztet a szakértő. Ha ilyet viszünk haza, célszerű hővel, például kézi gőzölővel fertőtleníteni. A rovar legnagyobb ellensége ugyanis a magas hőmérséklet. Ha szeretnénk megelőzni, hogy egy utazásról hívatlan vendégeket hozzunk magunkkal, a táskáinkat is fújjuk át gőzölőkészülékkel, a ruhákat pedig 60 fokon mossuk ki. De a bútorkárpitok, szőnyegek tisztításának is jó módja lehet, ha időről időre gőzzel fertőtlenítjük őket.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete