Otthon Riportok

Kis ötletek, nagy segítség: így rendezze be a konyhát, hogy évek múlva is praktikus legyen

Sokkal kevesebb időt kell a konyhában töltenünk, ha a főzésnél, sütésnél praktikus tárgyakkal vesszük magunkat körül. A jól berendezett konyha már fél siker!

Fűszerek kéznél

Főzés közben elengedhetetlen, hogy minden szükséges fűszer a kezünknél legyen. Tároljuk őket biztonságos, peremes polcon – főleg, ha üvegből készültek –, nehogy a nagy sietségben lesodorjuk egyiket, másikat. Nyitott polcon azok legyenek, amelyeket minden nap használjuk, ám a különlegesebb, egzotikusabb ételízesítők kerülhetnek zárt szekrénybe, hogy ne foglalják a helyet.

A fűszerespolcot úgy tegyük fel, hogy egylépésnyi távolságban legyen a tűzhelytől, viszont arra ügyeljünk, hogy túl közel se kerüljön, mert a hőtől a legtöbbjük elveszíti az aromáját, színét.

Alufólia, folpack, papírtörlő

A folpack végéhez ragasszunk mindig színes post-it csíkot, hogy ne kelljen hosszasan kapargatnunk, mire megtaláljuk a végét. Szereljünk olyan alufólia-tartót a falra, amelynek fogazott végével azonnal méretre szakíthatjuk a csomagolóanyagot. Ma már falra szerelhető, de egyszerű, rudas változatot is kaphatunk papírtörlőhöz.

Hulladékgyűjtés szelektíven

A szemetes lehetőleg a mosogató vagy az előkészítő pult alatt kapjon helyet, szekrénybe elzárva, és nagy segítséget jelent, ha olyan típust választunk, amely a konyhaszekrény nyitásánál felnyílik, így főzés közben nem kerülhet szennyeződés a kezünkre. Ha az előkészítő pultnál tartjuk, akkor a tojás, burgonya vagy bármiféle alapanyag, hámozása közben nem kell vesződnünk a lehulló darabkákkal, hanem egyenesen beledobhatjuk a szemétkosárba.

Szakácskönyvtartó

Minden háziasszonnyal előfordult már, hogy miközben az előkészítéstől tiszta maszat a keze, a szakácskönyv becsukódik. Egy szép szakácskönyvtartó kottaállványként tartja a legvaskosabb receptgyűjteményt is, arról nem beszélve, hogy igazi dísze lehet a konyhánknak.

Kis ötletek, nagy segítség

✽ Az előkészítő pult fölé tegyünk világítótestet; megkönnyíti a munkánkat.

✽ Legyen külön vágódeszkánk a húsokhoz és külön más élelmiszerféleségekhez. Így elkerülhetjük a fertőzéseket.

✽ A konyhai kisgépek közül csak azok legyenek a konyhapulton, amelyeket valóban gyakran használunk. A többit bátran csomagoljuk vissza a dobozába, hogy ne foglalják a helyet.

✽ A kis zacskós fűszereket, ízesítőket – például vaníliás cukor, szárított fűszerek stb. – visszahajtva zárjuk le gémkapoccsal vagy csipesszel, hogy ne veszítsenek aromájukból.

✽ A tésztákat öntsük ki a zacskóból műanyag tárolókba. Könnyebben tárolhatóak, és nem szóródnak ki.

Konyhai eszközök, rendszerezve

Nincs annál dühítőbb, mint amikor hirtelen nem találjuk a konzervnyitót, a fokhagymanyomót vagy a tojásszeletelőt. Ezek azok az eszközök, amelyek – ha nincs állandó helyük a konyhában – percek alatt eltűnnek a fiók mélyén. Érdemes a konyhapult fölé sínes tárolókat tenni, amelyeken ezek is helyet kapnak, vagy egyszerűen vásároljunk egy szép kaspót, mutatós dobozt, és ebbe tegyük azokat a konyhai kiegészítőket, amelyeket ugyan nem használunk minden nap, de időnként szükségünk van rájuk.

Kamra és hűtő

A rendszerezett hűtő és kamra a háziasszony legjobb barátja. Néhány ötlettel praktikusabbá tehetjük ezeket is:

✽ Ha picit több húst vettünk, és folpackba csomagolva lefagyasztjuk, két csomagolóréteg közé tegyünk papírt, amelyre ráírjuk, mikor került a hús a mélyhűtőbe.

✽ A felvágottakat tegyük jól záródó műanyag dobozokba, így tovább elállnak.

✽ A kamrapolcon rendszeresen ellenőrizzük, hogy frissek-e a zöldségek, gyümölcsök. A romlásnak indult ételek ugyanis csúnya foltokat hagynak maguk után, és rossz szagot is árasztanak.

✽ A kamrában se feledkezzünk el a molyok elleni harcról. A lisztbe, dióba könnyen befészkelhetik magukat.

Fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete