Sztárok

Mucsi Zoltán: „Fiatalnak már jóindulattal sem vagyok nevezhető”

Kivételes nyár ez a mostani Mucsi Zoltán számára. Csak néhány színházi estén játszik, ezért szeretteivel együtt élvezheti a jól megérdemelt szabadságot. Az Őrségből jött fel és Berlinbe tart, miközben megállt velünk beszélgetni egy budai kávéházban.
sztár, magyar sztár, mucsi zoltán

Tudom róla, hogy nem szeret interjút adni. Szükséges rossznak tartja a médiában való szereplést, de elfogadja, hogy néha beszélnie kell magáról, mert ez a munkája velejárója. Távol áll tőle, hogy sztárként viselkedjen, miközben ő afféle kultszínész, akit olyan népszerű filmekben láthattunk, mint a Roncsfilm, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten vagy az Argó. A kávéház teraszán is felismerik, a pincér művész úrnak szólítja, amitől láthatóan zavarba jön. Mucsi Zoltán az a fajta színész, aki a filmvásznon és a színpadon mindent megmutat magából, de a magánéletében visszahúzódó és megfigyelő alkat. Ezúttal sem vágyik megkülönböztetésre, egy hatalmas fa lombja alatt keresett magának ülőhelyet.

 Tengerparti kisvárosba vágyódik

„Nem is emlékszem, mikor volt utoljára ilyen gondtalan nyaram. Az elmúlt harminc évet végigdolgoztam, az idei nyár inkább a pihenésről szól. Holnap egy barátomat megyek meglátogatni Berlinbe. Szeretek utazni. Kedvenceim a déli országok, Spanyolország, Olaszország. Azt tervezem, ha majd elég idős leszek, valamelyik mediterrán kisvárosba költözöm. Budapest nekem túl nagy, gyakran nem találom a helyem. A tenger morajlása viszont megnyugtat, és tetszik a déli népek mentalitása, életszeretete” – mondja Mucsi Zoltán, de a hangjából kiveszem, igazából nem bízik abban, hogy ez az álma valaha teljesül. Négygyerekes apaként hogyan is hagyhatna itt csapot-papot, meg hát imádja a munkáját, nem hinném, hogy olyan könnyen feladná, csak azért, hogy egy napsütéses tengerparton üldögéljen, és idegen emberek lábnyomait nézegesse a homokban.

 Páger Antal az egyik kedvenc színésze

Keményen megdolgozott azért, ahol most tart. Gépszerelőnek tanult, és évekig dolgozott szakmunkásként. Sokadjára sem vették fel a színművészetire, egymondatos szerepekkel, segédszínészként kezdte Szolnokon. Az igazi áttörés harmincöt éves koráig váratott rá, most szeptemberben pedig betölti a hatvanat. „Fiatalnak már jóindulattal sem leszek nevezhető – állapítja meg fanyar humorral. – Azt remélem, megtalálnak még jobb dolgok, néhány emlékezetesebb színházi előadás és filmszerep. Persze előre nem lehet látni, hogy miből lesz siker, mert ha tudnánk a receptet, akkor mindenki Oscar-díjas filmet készítene, vagy Mona Lisa-szintű festményt festene. Én csak végzem a munkámat, aztán szerencsés esetben találkozik a közönség igényével. Törekszem arra, hogy bizonyos dolgok alá ne menjek. Én magamat egyébként sehová sem helyezem a színészi rangsorban, megteszik azt helyettem mások.”

Mucsi különben azt mondja, ma már talán nem is születnek olyan legendás színészek, mint amilyen a néhai Páger Antal volt, vagy Törőcsik Mari és Molnár Piroska. „Amikor a szakmunkásképzőbe jártam, szinte minden este színházba mentem. Három év alatt több mint négyszáz előadást láttam. Páger Antal színészetét nagyon szerettem, sajnos nem adatott meg, hogy együtt játsszunk.”

A világviszonylatban is elismert rendezővel, Jancsó Miklóssal viszont több filmet is forgatott Mucsi Zoltán. „Jancsó egészen kivételes képességű művész és csodálatos alkotó volt. Nagy űrt hagyott maga után. Emlékszem, amikor először felkért egy főszerepre, zavarba ejtő volt számomra. Végül hat filmet forgattunk együtt, és Scherer Péterrel azért szerepeltünk Kapa és Pepe néven, mert Miki bácsinak megtetszett a becenevünk, és azt mondta, akkor a filmben is hívjanak így minket.” Mucsi mai napig baráti kapcsolatban áll Scherer Péterrel, akivel közös művészi vállalkozása van, és együtt csinálják a Szkéné Színházban látható Don Quijote című előadást. „Péterrel baráti a kapcsolatunk. Nem karácsonyozunk és szilveszterezünk együtt, de amikor kell, akkor ott vagyunk a másiknak.”

Négy gyerek apja

Zoltán nem szokott dicsekedni, de én hallottam arról, hogy milyen jólelkű ember. Barátjának, Scherer Péternek az ötvenedik születésnapjára egy olyan meglepetésbulit rendezett, ami óriási szervezést igényelt. Köszöntőfilmmel, kvízjátékkal, amely Péter életéből lett kitalálva. Zoli nem csak színházi embereket hívott, de Péter gimnáziumi osztálytársait és egyetemi barátait is felkutatta. Ilyet csak az tud csinálni, aki igazán kedveli a másikat. A színész számára a családja jelenti a hátországot. Első házasságából született fia már 37 éves, a második házasságában pedig három gyereket nevel a színésznő párjával, Moldvai Kiss Andreával közösen. „Szabadidőmben a családommal vagyok, olvasok és sokat sétálunk együtt. Szeretünk az Őrségben lenni. Igaz, lassan hozzá kell szoknom, hogy a gyerekek már nem jönnek velünk. A nagyfiam mellett van még egy 21 éves és egy 16 éves fiam. De a legkisebb gyerekem, Verocska is már 12 éves. Vele igyekszem sokkal megfontoltabb lenni, és élvezni az apaságot, a lányom társaságát, amíg csak lehet.”

 Jelenleg is megy egy sorozata a tévében

A Duna tévén jelenleg is látható Mucsi Zoltán főszereplésével egy sorozat. A szituációskomédia Tóth János néven fut, és egy olyan férfiről szól, aki elveszti a Fővárosi Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyeletnél betöltött állását. Az agglegény Tóth haza nem költözhet, mert anyja összeköltözött húsz évvel fiatalabb szeretőjével, aki mellesleg a főhős gyerekkori barátja. Tóth ezért kénytelen összebútorozni a fővárosba költözött egyetemista unokaöccsével, Balázzsal. „Nagyon szerettem forgatni ezt a humoros sorozatot. Az összes epizódot előre felvettük, de ez nem von le az értékéből. Nagyon fanyar a főszereplő humora, éppen olyan, amilyen én is vagyok a civil életemben” — magyarázza Mucsi.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete