Sztárok

Csak a kislánya volt képes megszelídíteni: Komár László a halál árnyékában is Karolinára vágyott

Idén tíz éve, hogy elhunyt a nagy dumás, nőcsábász rock and roll sztár, akit igazán csak a kislánya volt képes megszelídíteni.

A halála előtt néhány hónappal beszélgettem vele utoljára, annak apropóján, hogy életműdíjat kapott. Büszke volt és boldog. Egyrészt az őt övező hihetetlen népszerűség miatt, másrészt, mert akkortájt sikerült elválnia negyedik feleségétől, és a bírósági döntés értelmében újra láthatta kicsi lányát, Karolinát. Már beteg volt, bőven tudhatott arról, hogy kevés ideje van hátra, de a külvilágnak nem kommunikálta testi fájdalmát. 67 évesen is áradt belőle az életszeretet.

Építkezéseken dolgozott

„Életműdíjat kapott Lacika – mondta akkor keserédesen. – Lacika, aki nem is olyan régen még magnót kezelt egy félhomályos szobában, ahol párok enyelegtek a táncparketten, a fülében pedig dübörgött a zene, ami olyan elkerülhetetlenül vált az élete részévé, mint az, hogy tiszta lesz a kocsid, ha beállsz vele a gépi autómosóba. Onnan már nincs kiút!”

Majd egy éles váltással elmesélte nekem, hogy ő bizony 14 éves korában már nem volt szűz. A lányok meghódításában nagyon sokat segített neki, hogy a KISZ által szervezett hajókirándulásokon Elvis Presley- és Little Richard-dalokat énekelt. „Fogtam a bádog ételhordómat, a lábam közé kaptam, azon doboltam, miközben a haverom gitározott, és egyszer csak körénk sereglett a nép. No, nem voltam én ám mindig ilyen csúnya gyerek! Kék szemem volt, babaarcom, és a rögtönzött előadás után azonnal rám startoltak a csajok. Ha jól emlékeszem, egyet haza is kísértem. Atyaég, Soroksár gyalog… Azok voltak a szép idők!”

Pályája kezdetén nagyon szegény volt. Ritka fellépései mellett segédmunkásként dolgozott építkezéseken, és vagonokat is pakolt. Akkoriban az első nagy szerelme Zalatnay Sarolta lett. Szenvedélyes, viharos kapcsolata volt az énekesnővel, aminek Laci heves természete vetett véget. Ahogy szaporodtak a koncertjei, és nőtt a népszerűsége, úgy lett körülötte egyre több szép nő, és ő sosem tudott ellenállni a csábításnak. Fiatalon bármerre járt, összetört szívek sorakoztak utána. Nem csoda, hogy Cini is jobbnak látta, ha csak barátok maradnak – ez viszont kitartott egy életen át.

„Kész, vége, nekünk végünk…”: Kern András a legrosszabbkor szólt be Lukács Sándornak

Megjósolták a kislányát

Ötször nősült meg. A házasságaiból két gyereke született, a másodikból a ma már felnőtt, külföldön élő Balázs, a ne­gyedikből kései kislánya, Karolina. A hír bombaként robbant, hiszen a ze­nész 60 évesen lett újra apuka.

„Karolina születése előtt megjósolták nekem, kisgyerek érkezik a családba, aki nagyon közel áll majd a szívemhez. Azt hittem, a fiam lesz apuka, én pedig nagypapa, aztán tessék! Ugye micsoda rendező az élet? Olykor képtelenségeket produkál. Ő egy kis, szőke angyal, és meggyőződésem, hogy édesanyám reinkarnációja

– vélekedett Laci.

– Karolina még nem tudott beszélni, amikor a karomban tartottam, és közben ő az édesanyám falon lógó fotójára mutogatva formálta a mama szót, miközben önmagára mutogatott.” Csak az utolsó éveiben értékelődött fel számára a család. Kicsi lánya valósággal az ujjai köré csavarta, és sokáig úgy tűnt, akkori felesége is szemet huny a botlásai felett.

„Bohém, erős habitussal megáldott férfi vagyok. Egyetlen házasságomban sem maradtam hű. Ha akarok, bármikor kiszabadulhatok innen, de egyre kevesebbszer bolondulok meg” – vallotta abban az időben, amikor kislánya óvodába került, de aztán mégis történt valami, ami véget vetett a házasságának. Hosszas pereskedés következett, ami lelkileg nagyon megviselte, és az egészsége is megromlott.

A legszebb arcú színésznőnek tartották, mégsem hallották meg Szerencsi Éva segélykiáltását

A halál árnyékában

Már csak arra vágyott, hogy a lányával lehessen. „Szeretném végignézni, ahogy felnő, ahogy kinyílik, mint egy virág – mondta vágyakozva. – Számolgatom persze, hogy mennyi időm lehet még itt a földön, de már nagyon feszes a zsinór. Valószínűleg nem fér bele, amennyit szeretnék. De megbeszéltem én ezt a jóistennel, hisz nekem még feladatom van. Arra kértem, segítsen: úgy volna az igazi, ha hagyná befejezni, amit elkezdtem…”

Sajnos nem így történt. Komárnál nyirokmirigyrákot diagnosztizáltak. Amíg az állapota engedte, fellépett, tévéműsorokban szerepelt, interjúkat adott, mosolyogva élte a mindennapjait a halál árnyékában. Életének utolsó időszakában visszatért hozzá nagy szerelme, Krisztina, akit másodszor is feleségül vett. Az asszony vele volt az utolsó perceiben és fogta a kezét. Lánya, Karolina ősszel tölti be a tizennyolcat. Nagykorúként nézheti meg az édesapja által ráhagyott, ügyvédi letétbe helyezett videókat. Talán ő lesz az egyetlen, aki megtudja, ki volt valójában a magyar Elvisnek is hívott Komár László. Ez a saját törvényei szerint élő, tehetséges előadóművész, aki ha időben gátat tudott volna szabni féktelen természetének, talán ma is köztünk lehetne.

Kiemelt kép: Central Médiacsoport Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete