Konyha Sztárok

Így spórol a válságban Mautner Zsófi: A leglényegesebb a praktikusan felszerelt éléskamra

Szenvedélyes gasztroszakember,  aki ezúttal nemcsak a munkájáról, hanem arról is mesél, hogy az életében milyen sikereket hozott egy-egy válság vagy váltás.

Három különböző élet és három fontos sorsfordulópont: Mautner Zsófi annak idején sikeres brüsszeli diplomata állását hagyta el, hogy elinduljon az álmai után. Gianni a honvágyát leküzdve országot váltott azért, hogy megismertesse a magyarokkal Itália igazi ízeit, Fördős Zének pedig a 2008-as gazdasági válság tett be – mindenét elveszítette, és főnixmadárként újjászületett a hazai gasztronómiában. Egyetértenek abban, hogy a mostani gazdasági helyzet szintén egy olyan időszak, amit összekapaszkodva túlélhetünk. Sőt, közben és utána lehetőségek tárháza nyílik majd meg előttünk.

Korábban Gianni Annioni és Fördős Zé is elmondta az ő életreceptjét a Meglepetés magazinnak.

Mautner Zsófi: A váltás nekem jót hozott”

„Az én életemben, amikor a diplomácia világát a gasztronómiára cseréltem, nem válság volt, hanem váltás. Persze nevezhetjük válságnak, hiszen erős belső késztetésből fakadt, ettől függetlenül megvívtam a magam harcait, mire elengedtem a brüsszeli életem – meséli Mautner Zsófi. – A válság szót egyébként szeretem pozitívan értelmezni. Azt juttatja eszembe, hogy ez az a helyzet, amikor a külső környezet kreatív változásokra sarkall minket. Visszatérve az esetemre, kislányként sosem álmodtam arról, hogy ismert leszek, hogy tévéműsorokban szerepelek és szakácskönyveket adok ki. Ez számomra a mai napig egy tündérmese, amit mindenekelőtt annak köszönhetek, hogy bele mertem vágni ebbe a nagy kalandba. Hiszem, hogy bármilyen göröngyösnek tűnik is, érdemes elindulni az igazi, egyéni utunkon, mert ha rálépünk, az olyan szabadságot ad, mint semmi más. Persze az is lényeges, hogy megfontoltan lépkedjünk. Nagy döntések előtt mindig szoktam időt adni magamnak arra, hogy kicsit távolabbról megnézzem a képet, elcsendesedjek belül, és megérkezzenek a vágyott válaszok. Olykor azt is hagyni kell, hogy csak úgy szembejöjjön velünk az élet, és ne mi vágtázzunk felé” – vélekedik Zsófi, aki lélekben már most készül a télre, amikor biztos, hogy nem a programoké és az utazásé lesz a főszerep.

„Ahogy a világjárvány megváltoztatta az életet, úgy fogja most megváltoztatni, hogy takarékoskodnunk kell az energiával. Mentálisan nehéz ez az egész ,és nincs, aki ne lenne benne érintett. A család, a barátok, az örömet hozó tevékenységek és összetartás lesz a kulcs. Az együtt töltött időben pedig fontos a közös étkezés, hiszen az, hogy leülünk az asztalhoz, lehetőséget teremt arra, hogy kicsit megnyugodjunk és beszélgessünk. Úgy érzem, az étkezés lesz ezen a télen a legelérhetőbb hétköznapi luxus, ráadásul az ízek szárnyán utazni is lehet.

Ugyanakkor az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt a konyhában is fontossá válik a tudatosság.

„Leglényegesebb a praktikusan felszerelt éléskamra, és hogy hetente megtervezzük fejben, mi mindent főzünk. Ha így teszünk, észre fogjuk venni, hogy csak feleannyi pénzt hagyunk a boltban. Az nagyon jó, ha van otthon 10-12 állandó hozzávaló: szószok, konzervek, fűszerek ügyesen összeválogatva, ezekhez, ha friss húst vagy zöldséget veszünk, rengetegfélét főzhetünk. Nem könnyű olcsó, egészséges, hedonista ételt varázsolni az asztalra, de például a babban, lencsében, csicseriborsóban és konzervhalakban nagyon sok lehetőség rejlik.”

Kiemelt kép: Csibi Szilvia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete