Lélek Sztárok

Tragédia rejlik Al-Gharati Magyed mosolya mögött: „Egy 3 éves rokonom a bombázásokban kirepült az ablakon”

A fogorvosnak tanuló jemeni–magyar fiatalember üde színfolt a hazai humor színpadán. Életmódjában ötvöződnek a muszlim és a magyar kultúra szokásai, erről gyakran viccelődik a stand up műsoraiban.

Az édesapja révén jemeni felmenőkkel rendelkező Magyed már Pécsett született.

„Apukám egy tanulmányi ösztöndíjjal érkezett Magyarországra. Itt ismerkedett meg a magyar édesanyámmal. A szerelemből házasság lett, három gyerekük született. Van egy bátyám és egy húgom.”

Magyed Dombóváron nőtt fel, sebész édesapja pedig köztiszteletben álló ember a Tolna megyei településen. „A szüleim azt gondolták, hogy apám hivatását folytatom, és orvos leszek. De 18 éves koromban, egyedül feljöttem Budapestre, hogy profi humorista legyek. A szüleim kezdetben bohóckodásnak vélték ezt a dolgot, és nem hittek a sikeremben.”

De Magyed megnyerte a Humortechnikum nevezetű országos tehetségkutató versenyt, és ennek következményeként felvételt nyert a Stand Up Comedy Humortársulatba. „Hiába jött gyorsan az elismerés, az előadói pályából megélni akkoriban nem tudtam. Összesen legalább húsz munkahelyem volt, és közben rendszeresen felléptem. Voltam pincér, telemarketinges, két napig parfümárus és szuvenírbolti eladó.”

Magyed édesapjával és édesanyjával egy családi ünnepen

Feleségét ez utóbbi munkahelyének köszönheti. „A pá­rom szír, hároméves volt, amikor a szüleivel Magyarországra költöztek. Mindketten gyakoroljuk a muszlim vallást, amibe nem fér bele, hogy csak úgy járogatunk egymással. Hamar kiderült számunkra, hogy össze akarunk házasodni.

Magyed három gyerekre vágyik, de kettővel is beérné. „27 éves vagyok, és még tanulok a ma­rosvásárhelyi egyetemen. Mire elvégzem az orvosit, harminc körül leszek. A feleségem szintén egyetemista, ő is fogorvosnak készül. Szerintem a három gyerekből már kifutottunk, hacsak nem ikreink lesznek” – mondja nevetve.

A házaspár a tanulmányai miatt sok időt tölt Erdélyben, de Magyed rendszeresen fellép a stand up műsoraival Magyarországon.

„Nem könnyű a tanulást és a színpadi szereplést összeegyeztetni, de rájöttem, hogy szeretnék egy diplomát, és az orvosi pálya tetszik. Lehet, hogy 50 évesen már nem akarok humorista lenni, egy sima érettségivel pedig nem fognak kapkodni utánam.”

Magyed példaképe az édesapja, aki bár 1989-ben eljött a szülőföldjéről, az ottani családtagokról a mai napig gondoskodik, támogatja őket. „Büszke vagyok a családomra. A muszlim emberek összetartóak, segítik egymást. Jemenben hosszú évek óta háború dúl. Nekünk is van veszteségünk. Az egyik unokatestvérem a harcok áldozata lett, egy másik rokonom pedig a bombázások közben kirepült az ablakon. Egy ártatlan, hároméves kisgyerek…”

Magyed nem érti, hogy a jemeni háború miért nem kap nagyobb figyelmet. „12 éves koromban jártam Jemenben. Nagyon jól éreztem magam a rokonaimmal. Fájdalmas látni, hogy mivé lett az ország. Az új stand up műsoromban már nemcsak vicces szeretnék lenni, fel akarom nyitni az emberek szemét: muszáj beszélnem komolyabb témákról is.”

Al-Gharati Magyed Orosz György humoristának adta át a stafétát, jövő héten róla olvashatnak a rovatunkban.

Fotó: Showder Klub, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete