Sztár

Fiatalon elhunyt édesapjáról vallott Joshi Bharat: „Legfeljebb a fejünket simogatta meg egyszer-egyszer”

Megkérdeztük Joshi Bharatot, mit tesz másként vagy ugyanúgy, mint édesapja, amikor annyi idős volt, mint ő!

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban.

„56 évesen hagyott itt minket”

„Édesapám éppen annyi idős volt, amikor elhunyt, mint amennyi én most vagyok. Szegény csak 56 évet élt. Vendégek voltak nálunk a halálának estéjén, amikor hirtelen agyvérzést kapott. Egyik pillanatról a másikra hagyott itt minket. Mindössze 13 éves voltam, amikor félárván maradtam. Édesanyám nem ment újból férjhez.”

A becsben tartott öngyújtó

„Apámtól egyetlenegy tárgyi emléket őrzök: az öngyújtóját. A családi legendárium szerint, amikor fiatal volt, dohányzott. De bennem ilyen kép már nem él róla, előttünk sosem gyújtott rá.”

„Ő teázott, én kávézom”

„Apám nem ivott alkoholt, hiszen nem volt összeegyeztethető a vallásával. Én sem iszom, legfeljebb kivételes alkalmakkor egy-egy kortyot. Édesapámnak volt egy szokása: a munkából hazajövet tejjel készített teát ivott, ami annyit jelentett, hogy a teafű nem vízben főtt, hanem tejben. Én ritkábban fogyasztok teát, inkább kávés vagyok, de én is csak tejjel tudom meginni.”

„Neki 3, nekem 2 gyerek”

„Apámnak három fia volt, nekem két lányom. Nem bánom, hogy nem született fiam, mivel én mindig lánygyerekre vágytam. Őket lehet simogatni, babusgatni. Amellett, hogy apánk nagyon szeretett minket, az érzelmeit nem mutatta ki, nem csókolgatott, nem ölelgetett. Legfeljebb a fejünket simogatta meg egyszer-egyszer. Én igénylem a gyerekeim közelségét. Szeretem, amikor hozzám bújnak, és dédelgethetem őket.”

Fehér ing és fehér nadrág

„Hárman vagyunk testvérek, és állítólag én hasonlítok legjobban az apánkra. A szakálltól eltekintve az arcformánk és az alkatunk is megegyező. Ezen kívül apám nagyon adott a személyes higiéniájára, a külsejére. Mindig makulátlan tisztaságú fehér ingben és fehér nadrágban ment dolgozni. Puritán megjelenésű volt. Noha az én külsőm már alkalmazkodott az európai megjelenéshez, magánemberként én sem viselek drága ruhákat. Egy ember értékét nem a rajta lévő ruha teszi.”

Ezotériával foglalkozott

„Apám osztályvezető volt egy élelmiszer-felügyeleti intézetnél, az indiai ÁNTSZ-nél. Az ő feladata volt a tejtermékek minőségi ellenőrzése. Olvasott, művelt, nagytekintélyű ember volt. Sokan fordultak hozzá tanácsért. Szabadidejében asztrológiával foglalkozott és horoszkópokat készített, ingyen, emberbaráti segítségből. A családban én folytattam az ő hobbiját, hiszen foglalkozom ezotériával. Hosszú éveken át asztrológusként dolgoztam.”

„Én elváltam, ő nem”

„Én kétszer nősültem. Apámnak csak egy házassága volt. Anyámmal nagyon jól kijöttek. De ha nem így lett volna, szerintem, akkor sem váltak volna el, hiszen az 50-es évek konzervatív Indiájában ez nem volt szokás. A házasság ott egy életre szólt.”

Fotó: tv2