Sztár

Csajozott a hangszerével Végvári Ádám édesapja: „Mai napig őrzöm azt a gitárt”

A Neoton zenészének édesapja közgazdász volt, de amatőr szinten gitározott is. Ha másért nem, hogy könnyebben tudjon udvarolni.

A cikk eredetileg 2013-ban jelent meg a Meglepetés magazinban. Akkor arról kérdeztük a zenészt, mit csinál másképp, vagy éppen ugyanúgy, mint az édesapja, Tivadar az ő korában.

Megtanította úszni

„61 évesen is rendszeresen sportolok: minden vasárnap jégkorongozom. Apám nem volt sportos alkat, de azért úszni ő tanított meg. Évtizedekkel később ugyanígy tettem én is: a lányaimat én vittem először vízbe, és tanítottam meg úszni.”

„Apám jól főzött, én nem tudok, mivel annyi nővel élek körülvéve, hogy nem engednek a tűzhely közelébe. Marad a grill-hússütögetés a kertben, az az én feladatom.”

Vegyésznek tanult

„Vegyésznek tanultam, de hamar kiderült, hogy a zenei pálya lesz az utam. Apám büszke volt rám és a Neoton Famíliával elért sikerekre. Jó érzéssel töltötte el, hogy Japánban is népszerűek voltunk. Sajnos édesanyám még azelőtt elment, hogy híressé váltam. A gyerekeim nem a zenei pályán tevékenykednek, bár a legnagyobb lányom, Anita szerepelt velem színpadon, ám nem érezte magáénak a művészi pályát.”

Végvári Ádám édesapja, Tivadar

„Lobbanékony vagyok”

„Szavahihető ember volt, és mindent szeretett alaposan körbejárni, tisztázni a fontos, kényes dolgokat. Türelmes ember hírében állt, én lobbanékony vagyok, bár ezen sikerült változtatnom. Megtanultam, néha nem árt, ha előbb számolok magamban tízig…”

Mindkettőjüknek 3 gyereke született

„Apámnak két házassága volt. A bátyám és én a másodikból születtünk. Van egy nővérem is, aki Ausztráliában él, ő az első házasságából való. Nekem is 3 gyerekem van, méghozzá, három lány! Feleségemmel 43 éve élek boldog házasságban. Apám családszerető ember volt, én is fontosnak tartom, hogy összetartsunk. Jelenleg tizenketten lakunk egy fedél alatt. Nagy öröm számomra, hogy két lányunk még velünk él, és az unokák is itt cseperednek fel körülöttünk.”

Szerenádot adott a lányoknak

„Apám közgazdász volt, és amatőr szinten zenélt. Mai napig őrzöm azt a gitárt, amin annak idején szerenádot adott a hölgyeknek. A fotón látható hangszeren tanultam meg én is gitározni, 7 éves korom körül. Gimnazistaként pedig már többet kerestem, mint a szüleim, mivel az akkori együttesemmel nyaranta egy balatoni étteremben játszottuk a kor divatos slágereit.”

„Külsőleg tiszta apám vagyok. Főleg a fejünk mérete nagyon hasonló. Nincs mit szépíteni, mindkettőnknek nagy feje volt és van. Olyannyira, hogy 63-as méretű sapkát, kalapot nem kapok a kobakomra. Ő is ragaszkodott a bajuszhoz, akárcsak én.”

Fotó: archív