Konyha

Mazsola és káposzta? Miért ne!? Így készül az azeri töltött káposzta – recept

Tőlünk keletebbre is szeretik a káposztát, ráadásul egészen érdekes párosításokkal főzik ezt a téli idényzöldséget.

Azeri töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 15 dkg mazsola
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál őrölt kurkuma
  • 15 dkg hosszú szemű rizs
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 15 dkg magozott, lágy aszalt szilva
  • 3 evőkanál méz
  • 5 evőkanál fehérborecet
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj

Elkészítés:

  1. Az aprított hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, megpirítjuk, majd öntünk alá egy kevés vizet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és lefedve 40 percig pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Belekanalazzuk a paradicsomszószt, a mazsolát, sóval, borssal, fahéjjal, kurkumával fűszerezzük. 20 perc alatt összefőzzük a ragut.
  2. A rizst sós vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a raguval. A káposztaleveleket sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük, megtöltjük őket a húsraguval, mindegyik közepébe helyezünk egy-egy szem aszalt szilvát.
  3. Tálra tesszük a töltött leveleket. A mézet elkeverjük 2 evőkanál fehérborecettel, és meglocsoljuk vele a batyukat.

Fotó: Vrábel Kriszta