Azeri töltött káposzta
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 15 dkg mazsola
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csapott teáskanál őrölt kurkuma
- 15 dkg hosszú szemű rizs
- 1 kis fej kelkáposzta
- 15 dkg magozott, lágy aszalt szilva
- 3 evőkanál méz
- 5 evőkanál fehérborecet
- só, frissen őrölt bors
- olaj
Elkészítés:
- Az aprított hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a darált húst, megpirítjuk, majd öntünk alá egy kevés vizet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és lefedve 40 percig pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Belekanalazzuk a paradicsomszószt, a mazsolát, sóval, borssal, fahéjjal, kurkumával fűszerezzük. 20 perc alatt összefőzzük a ragut.
- A rizst sós vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a raguval. A káposztaleveleket sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük, megtöltjük őket a húsraguval, mindegyik közepébe helyezünk egy-egy szem aszalt szilvát.
- Tálra tesszük a töltött leveleket. A mézet elkeverjük 2 evőkanál fehérborecettel, és meglocsoljuk vele a batyukat.
Fotó: Vrábel Kriszta