Konyha

Könnyű falatkák ebéd utánra: Vaníliás-áfonyás réteskosár – Recept

A rétes mindenhogy finom, de érdemes néha új formákkal és ízekkel is próbálkozni. A nyár tökéletes alkalom erre, amikor bővelkedünk gyümölcsökben.

Vaníliás-áfonyás réteskosár

Hozzávalók 10 kosárhoz:
• 1 csomag réteslap (8 lapos)
• 5 dkg vaj
• 25 dkg natúr krémsajt
• 10 dkg porcukor
• 2 dl tejszín
• 2 egész tojás
• 2 tojás sárgája
• 1 rúd vanília
• 30 dkg áfonya

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A réteslapokat egymáson hagyva kiterítjük, majd négy részre vágjuk őket, hogy kisebb négyzeteket kapjunk (összesen 32 darabot). Megvajazzuk a lapokat, enyhén elforgatva egymásra helyezzük őket, és kivajazott muffinformába tesszük, messze egymástól. (2 adagban kell sütni).
2. A krémsajtot simára keverjük a porcukorral, a tejszínnel, egyenként hozzákeverjük a tojásokat, a sárgákat és a vaníliarúd kikapart magjait.
3. A réteskosarakba 10-12 szem áfonyát szórunk, rákanalazzuk a vaníliás krémet, és 25 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul. Langyosra hűlve vesszük ki a formából.

Fotó: Vrábel Kriszta