Zöldségraguleves spenótos burgonyagombóccal
Hozzávalók:
• 1 nagy fej vöröshagyma
• olívaolaj
• 20 dkg sárgarépa
• 20 dkg szárzeller
• 30 dkg csiperkegomba
• 1 gerezd fokhagyma
• 2-3 kis ág rozmaring
• 20 dkg brokkoli
• 2 dl tejszín
• só, frissen őrölt bors
• 1 citrom
a burgonya-gombóchoz:
• 20 dkg burgonya
• 20 dkg leveles spenót
• 1db tojás
• 1 gerezd fokhagyma
• liszt
1. A finomra vágott hagymát olívaolajon megpirítjuk. A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, a brokkoli kivételével mindet a hagymához adjuk. Beletesszük a rozmaringleveleket, 5 percig dinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, 25 percig főzzük.
2. Hozzáadjuk a rózsákra szedett brokkolit, és újabb 10 percig főzzük, majd elkeverjük benne a tejszínt. Megsózzuk, megborsozzuk, és a citrom levével ízesítjük.
3. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, hagyjuk kihűlni.
4. A spenótot csíkokra vágjuk, 1 evőkanál olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk.
5. A tört burgonyát elkeverjük a tojással, a spenóttal, sóval, adunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, formázható masszát kapjunk. Gombócokat formázunk belőle, lobogó, sós vízben kifőzzük. Megfőzhetjük a levesben is, ekkor a brokkolival együtt adjuk a leveshez.
Fotó: Vrábel Kriszta