Több veszély leselkedik ránk
Egy jól sikerült, hosszúra nyúlt kerti parti után nem biztos, hogy marad kedvünk, erőnk mindent alaposan megtakarítani magunk után, és anélkül pakoljuk el a sütési-főzési kellékeket. Csakhogy ez a következő használatnál megbosszulhatja magát, mert sokkal nehezebb boldogulni vele. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a grillrácsra rakódott maradékok baktériumokat, penészgombákat rejtegethetnek, ami káros az egészségünkre, sőt a vörös húsból származó fekete darabkák némelyike rákkeltő anyagokat tartalmazhat. Az avas olaj vagy az égetett pác íze is levon a kulináris élvezetekből.
A súlyosan szennyezett grill ugyanakkor tűzveszélyes is lehet, ugyanis a régi, lerakódott zsírréteg könnyen lángra kaphat. Ráadásul a fennmaradt szennyeződések befolyásolják a grill teljesítményét, megakadályozva, hogy elérje és megtartsa a megfelelő hőmérsékletet.
Mi kell az alapos tisztításhoz?
• Az egyik legfontosabb „hozzávaló” egy jó grillkefe. Hosszú és masszív fogantyújának köszönhetően remekül lehet vele dolgozni, és a sörtéi jól illeszkednek a különböző rácsokhoz. Arra azonban figyeljünk, hogy a rozsdamentes acél rácsok könnyen karcolódnak, ezért azokhoz kizárólag erre az anyagra tervezett terméket használjunk, akárcsak az öntöttvas grill esetében. A drótkefe súlyosan károsíthatja a felületet, ezért ahhoz merev, de lágyabb ecsetet javasolnak a szakemberek.
• A grill- vagy BBQ-kaparók is nagy segítséget jelentenek – kizárólag ezekkel dolgozzunk zománcozott felületeteken, de ugyanúgy bevethetjük öntöttvas és rozsdamentes acél rácson is.
Takarva egyszerűbb
Érdemes befektetünk egy jó grilltakaróba, hogy megvédjük a grillezőt az időjárás viszontagságaitól, különösen, ha a szabadban tároljuk. Keressünk olyan tartós, időjárásálló anyagból készült fedelet, amely megfelelő formájú, és teljesen lefedi a sütőt. Azok a legjobbak, amelyek valamilyen szellőzővel rendelkeznek, mivel csökkentik a páralecsapódás esélyét.
Ne feledjük, a nedvesség rozsdát szül!
Lapos tetejű sütőlap
Mivel a szerkezet lapos, rácsszerű felülettel rendelkezik, a tisztítása némileg egyszerűbb, mint a gáz- vagy szenes grillsütőé. Itt is jobb azonnal, a sütés után belefogni a takarításba úgy, hogy első lépésben az ételdarabokat, maradék zsírokat és olajat távolítjuk el. A makacs darabokra öntsünk egy kis forró vizet, hogy fellazuljanak, majd kaparjuk le. A következő lépés az, hogy egy puha ronggyal áttöröljük a tetejét, majd növényi olajjal átitatott törlővel átmegyünk rajta. Csak néhány percre kapcsoljuk vissza a grillt közepes lángra, ami segít megelőzni a rozsdásodást, és megőrzi a felület tapadásmentességét.
Faszenes grill
Ürítsük ki a hamut a grill hamugyűjtőjéből vagy az aljáról, ugyanis a felgyülemlett pernye elzárhatja a grill szellőzőnyílásait, és megnehezítheti a hőmérséklet szabályozását. Ezután tisztítsuk meg a még meleg grillrácsokat egy grillkefével. Végül alaposan dörzsöljük le olajba mártott ronggyal vagy papírtörlővel. A külső felülethez használjunk rozsdamentes acélra is alkalmas tisztítószert és mikroszálas kendőt.
Gázgrill
Először állítsuk magas hőfokra a grillt, és hagyjuk melegedni néhány percig, mert ez kellően fellazítja a ráégett szennyeződéseket. Ezután kapcsoljuk ki, és hagyjuk egy kicsit lehűlni, mielőtt a grillkefével lekaparnánk az ételmaradékokat. Majd mártsunk egy összehajtott papírtörlőt növényi olajba, és fogó segítségével dörzsöljük át a már sima, tiszta felületet. Ez a művelet megakadályozza, hogy a következő használatkor az étel azonnal leragadjon, és gyorsabban meg is tudjuk majd tisztítani. Nagyon koszos felület esetén egy nagy vödör mosogatószeres vízre is szükségünk lehet, amibe pár órára beáztatjuk a rácsokat. A grill belső részét grillkefe és a speciális kaparó segítségével varázsoljuk tisztává. Amennyiben azt látjuk, hogy a rács felületéről különböző méretű darabkák leváltak – és ezek nem a megégett ételek –, cseréljük le, mert roppant egészségtelen ilyen eszközön ételt készíteni.
Durván leégett maradék a bográcsban?
Akár pörkölt, akár leves készül benne, a kondért is minden főzés után el kell mosni. Fontos, hogy ne tegyünk kárt a felületben, ha az esetleg leégett, makacsul odaszáradt ételmaradékot kell felszedni, tehát ne dörzsöljünk, inkább vessük be az ecet, só és szóda kombinációját. Öntsünk ecetet a bográcsba, majd rakjunk hozzá 1-2 evőkanál sót, és addig kevergessük, amíg fel nem oldódik. Tegyük fel a tűzre, és amikor felforrt a lé, adjunk hozzá 2 evőkanál szódavizet. Csökkentsük a hőt annyira, hogy ne forrjon, csak gőzölögjön. Ez a módszer tökéletesen megtisztítja az üstöt belülről, amit végül csak folyóvíz alatt kell átöblíteni.
Gyorssegély hagymával
A grillszakértők azt mondják, hogy egy fél nyers hagymával is átdörzsölhetjük a rácsokat. A savas hagyma felszívja a zsírt, valamint minden apró szennyeződés- és szénfoltot eltávolít.