Gombás húsraguval töltött káposztatekercs (550 forint egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 12 db kelkáposztalevél
• 25 dkg darált sertéshús
• 30 dkg csiperkegomba
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 10 dkg gersli
• 2 evőkanál szárított tárkony
• 2 dl húslevesalaplé
• 2 evőkanál ecet
• 1 teáskanál őrölt paprika
• 3-4 dkg reszelt sajt
• 1,5 dl tejföl
• só, frissen őrölt bors
1. Egy nagy fazékban vizet forralunk, hozzáadjuk az 1 teáskanál sót és az ecetet, valamint 1 evőkanál tárkonyt. Nem kell, hogy nagyon savanyú legyen! Kb. 5 percig forralva őket előfőzzük a káposztaleveleket.
2. Az aprított vöröshagymát 1 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a darált húst és 1 evőkanál tárkonyt. Lepirítjuk a húst, majd a megtisztított, vékonyra szelt gombát is hozzátesszük. Sóval, borssal és egy gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük, 10 percig főzzük.
3. Az árpagyöngyöt (gerslit) bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összekevejük a gombás raguval. A tölteléket az előfőzött káposztalevelekbe töltjük.
4. A megtöltött káposztaleveleket kerámiatálba helyezzük. Alájuk öntjük a húslevet, lefedjük és 220 Celsius-fokos sütőben 25 percig sütjük. Ezután levesszük a tálról a fóliát. A tekercseket megkenjük tejföllel, megszórjuk sajttal, és magasabb hőfokon 5 perc alatt pirosra sütjük a sajtot az étel tetején.
Gombával töltött sajtos rösztilepény (375 forint egy adag)
Hozzávalók
4 adaghoz:
• 60 dkg burgonya
• 25 dkg csiperkegomba
• 7-8 dkg cheddar sajt
• 1 púpozott evőkanál só
• frissen őrölt bors
• olaj
• 1 kis csokor petrezselyem
• egy kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
1. A hámozott burgonyát káposztareszelőn lereszeljük. 1 teáskanál sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, majd 15 percre egy szűrőbe tesszük lecsöpögni.
2. Közben az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított, vékonyra szelt gombát. Sóval, borssal, egy gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük, és kb. 8 perc alatt a gombát is puhára dinszteljük.
3. A burgonyát kinyomkodjuk, hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, a reszelt sajtot és a lisztet.
4. Egy nagy serpenyőt felhevítünk, olajjal kikenjük. Belelapogatjuk a krumpli felét, szétoszlatjuk rajta a dinsztelt gombát, majd befedjük a maradék krumplival. Lelapogatjuk, és a röszti alját takaréklángon ropogósra, a közepét krémesre sütjük. Egy tányér segítségével megfordítjuk, és a másik oldalt is megsütjük. Fedővel le is fedhetjük. A teljes sütési idő kb. 30 perc.
Gombás-juhtúrós polentakorongok (480 forint egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 40 dkg csiperkegomba
• 5 dkg bacon
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejföl
• 10 dkg juhtúró
• 2 evőkanál olaj
• 3 dl kukoricadara
• 9 dl hús- vagy zöldségalaplé
• só, frissen őrölt bors
• egy kis csokor petrezselyem a tálaláshoz
1. A finomra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott bacont, lepirítjuk, majd hozzátesszük a megtisztított, vékonyra szelt gombát is. Sóval, borssal és egy gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Kb. 8 perc alatt puhára dinszteljük a gombát.
2. A kukoricadarához képest háromszoros mennyiségű hús- vagy zöldségalaplevet felforralunk. Amikor forr, lassan beleszórjuk a darát, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne keletkezzenek benne csomók. Kevergetve 6-8 perc alatt készre főzzük a polentát. Elkeverjük benne a gombaragut és belemorzsoljuk a juhtúró ¾ részét.
3. A masszát körülbelül 2 cm magasan sütőpapírra simítjuk. Amikor teljesen kihűlt és megkeményedett, fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Tűzálló tálba szedjük a korongokat, tejföllel megkenjük őket, rámorzsoljuk a maradék juhtúrót, és 220 Celsius-fokra melegített sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta