Konyha

Az erdő ajándéka a tányéron: 3 gombás recept képpel, amit a család újra és újra kérni fog

Sok mindenese van a konyhának, a gomba közéjük tartozik. Hiszen sokféleképpen lehet finoman elkészíteni! Most pedig még szezonja is van.
gombás húsos pite recept

Erdei gombás sertésragu zsályavajas nokedlivel

erdei gomba ragu nokedlivel recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg erdei gombakeverék
  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • fél dl tejszín
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 babérlevél, 2-3 zsályalevél

a nokedlihez:

  • 30 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 10-12 friss zsályalevél
  1. Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a felkockázott húst, és lepirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk.
  2. Hozzáadjuk a zsályát és a babérlevelet, majd a gombakeveréket. Beleöntjük a bort, takaréklángon puhára főzzük a húst.
  3. Mikor megpuhult, elkeverjük benne a tejszínt, és 2-3 percig forraljuk. A körethez a lisztet elkeverjük a sóval, adunk hozzá 1 tojást, majd annyi vizet, hogy normál nokedli tésztát kapjunk. A vajat egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben megolvasztjuk, megsózzuk, és megpirítjuk benne az aprított zsályát.
  4. Sózott, forró vízbe szaggatjuk a nokedlit, majd leszűrve a zsályavajra szedjük, és átforgatjuk vele.

Gombaragus húsos rétespite

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 25 dkg csiperke
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 8 db réteslap
  • 5 evőkanál kuszkusz vagy zsemlemorzsa
  1. Az apróra kockázott hagymát olíva-olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd beletesszük a pirospaprikát, a felszeletelt gombát, az aprított fokhagymát. 3-4 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a húst.
  2. A kész, kihűlt raguban elkeverjük a kuszkuszt és az enyhén felvert tojásokat. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű tortaformát, a közepére 1 réteslapot helyezünk, megvajazzuk, majd újabb réteslapot helyezünk rá, úgy, hogy a forma szélére tegyük a lapot, így kb. a tészta fele túllóg a formán.
  3. További 4 db vajazott réteslapot helyezünk így rá, csak mindig másik irányba lógjon túl a tészta.
  4. A ragut a formába szedjük, ráhajtjuk a túllógó tésztákat, majd zárásként a tetejére helyezünk 4 réteg vajazott tésztát. 220 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a pitét.

Ezt olvastad már?

Fokhagymás-vajas sült csiperke

Fokhagymás-vajas sült csiperke recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperke
  • 10 dkg angolszalonna
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • negyed citrom héja
  1. Tűzálló tál aljára szórjuk a zsemlemorzsát, ráreszeljük a citrom héját. Ráhelyezzük a megmosott, szárazra csepegtetett csiperkét, mérettől függően felezve, negyedelve (ha apró, egészben hagyjuk).
  2. Rákockázzuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, közészórjuk a vékony csíkokra vágott angolszalonnát és a felszeletelt fokhagymát. 230 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük a gombát, ha kész, rászórjuk a petrezselymet.
  3. Melegen tálaljuk előételként friss, lukacsos fehér kenyérrel, bagettel, vagy köretként natúr fehér húsokhoz.

Fotó: archív